Könnyű hibáztatni, de sokszor tényleg hibás

Nem tud fogyni? Nézte már a pajzsmirigyét?

Sokan a pajzsmirigyet teszik bűnbakká a felszedett kilók miatt. Könnyű hibáztatni - még a legjobb barátaink is forgatni kezdik a szemüket, amikor meghallják: "Nem tudok fogyni! Biztosan a pajzsmirigyemmel van baj." Pedig lehetséges, hogy tényleg igazunk van.

2011.05.30 09:03medipress.hu

Honnan tudhatjuk meg, hogy valóban az alig 30 grammos, aprócska pajzsmirigyünk a hibás?

Röviden, attól függ, tapasztaljuk-e mindazokat a tüneteket, amelyek arra utalnak, hogy a pajzsmirigy alulműködik, és nem termel elegendő pajzsmirigyhormont, amely a normális anyagcseréhez szükséges.

Vegyük sorra azoknak a tüneteknek a listáját, amelyek arra utalhatnak, hogy a pajzsmirigy lerobbant.

- Állandó fáradtság
- A bőr szárazzá és érdessé válik
- A haj szárazzá és durvává válik
- Rendkívüli érzékenység a hidegre
- Erős és rendszertelen menstruáció
- Az arc gyakran felpuffadt
- Váratlan hízás
- Lehangoltság vagy depresszió
- Gyakori izomgörcsök, izomfájdalmak és nyomásérzékenység
- A pulzusszám a szokásosnál alacsonyabb
- Székrekedés
- Meddőség kialakulása
- Szellemi lelassulás
- Duzzanat a nyak alján, közvetlenül az ádámcsutka alatt
- Csökkent nemi vágy

Ha valaki a lista végigolvasásakor több tünetet is felismer, elképzelhető, hogy hipotireózisban szenved, a pajzsmirigy elégtelen működésében, ami a leggyakoribb pajzsmirigy rendellenesség.

Ha ez gyanítható, beszéljünk orvosunkkal egy esetleges vérvizsgálatról, amellyel kimutatható, hogy a pajzsmirigyünk megfelelő mennyiségű hormont termel-e. Mivel azonban az orvosok és a kutatók nem értenek egyet abban, mi a keringő pajzsmirigyhormon megfelelő szintje, a vizsgálat eredménye nem feltétlenül döntő.

Ha például a szint csak enyhén megemelkedett, érdemes lehet másodvéleményt kérni egy endokrinológustól is. A pajzsmirigy alulműködést szerencsére viszonylag könnyel lehet kezelni.

Általában csak gyógyszert kell szedni, amely pótolja a hiányzó pajzsmirigyhormonokat. Amint a pajzsmirigy meggyógyul, a testsúly is helyreáll.

Hogyan ellenőrizhetjük az esetleges pajzsmirigy rendellenességet a nyakunkon?

1. Hajtsuk hátra a fejünket, és tartsunk magunk elé egy tükröt úgy, hogy lássuk benne a nyakunk alsó részét a kulcscsont és az ádámcsutka között.

2. Igyunk egy korty vizet, és nyeljük le.

3. Ha bármilyen jelentős kidudorodást látunk nyelés közben, forduljunk orvoshoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.