Az evési zavar mögött érzelmi probléma állhat

Csak a világosat eszi meg - táplálkozási zavarhoz vezet?

Aki érdekel a pszichológia és az étkezés összefüggése, biztosan hallott már a táplálkozási zavarokról. Két újonnan felfedezett típus is létezik. Felmerül azonban néhány kérdés velük kapcsolatban...

2011.05.23 13:00medipress.hu

Az első az úgynevezett „szelektív étkezés”. Főleg gyerekeknél fordul elő, tünete, hogy az érintett nagyon kevés ételt hajlandó megenni. Gyakran úgy válogat, hogy csak a világos színű fogásokat – például a csirkemellet vagy a sült krumplit – szereti.

Szakemberek szerint ez a viselkedésmód könnyen vezethet később kényszerességhez. A másodiknak az orthorexia nevet adták, amely a beteget arra készteti, hogy mániákusan figyelje, melyik étel egészséges, és mást ne egyen meg. Az állapot az anorexiához vagy a bulimiához vezető út egyik lépcsőfoka lehet.

Felmerül a kérdés, valóban betegségek ezek? Tényleg komolyabb zavarokhoz vezethetnek? Egyáltalán annak kell az anorexiát és a bulimiát tekintenünk?

Többen azt gondolják, ezek valójában nem betegségek, hanem a lelki zavarok tünetei. Nem az anorexiát vagy a bulimiát kell kezelni, hanem az ezeket kiváltó pszichológiai problémákat.

Mindannyian cipelünk terheket, egyesek nehezebbeket, mint mások, vagy csak kevésbé viselik jól őket. Ennek megnyilvánulása lehet a táplálkozási zavar, amely okozhat fájdalmat és boldogtalanságot, de azt semmiképpen nem jelenti, hogy beteg lenne az illető. Igaz a régi mondás: az élet egy utazás.

Ennek egyik állomása a táplálkozási zavar, amely nyomot hagy a személyiségben, de nem nevezhető betegségnek. Akkor mi a helyzet a felnőttkori szelektív étkezéssel és az orthorexiával? Ugyanez. Komoly érzelmi harcok állhatnak a hátterükben, de nem biztos, hogy összefüggésben vannak a testképpel vagy az önértékeléssel.

Az emberiség mindig is szerette kategóriákba sorolni a jelenségeket, mert így könnyebb megérteni őket. Ez nem probléma, de ne feledjük, hogy a rájuk aggatott címkék gyakran erőltetettek.

Az igaz, hogy a táplálkozási zavarban szenvedők gyakran ugyanazt a traumát élték át korábban, és sokuknál lehetnek hatásosak egymáshoz hasonló gyógymódok.

Nem szerencsés azonban a problémákat egy-egy csoportba osztani, hiszen ezáltal elfelejthetjük figyelembe venni, hogy minden eset egyedi. Ha pedig az érintetteket betegnek tituláljuk, azzal csak még jobban porba tiporjuk az önérzetüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.