Elszomorító alkohol

Az alkohol felerősíti a rossz érzéseket, fokozza a bánatot

Mindnyájan ismerjük az ősrégi szólást: "Alkoholba fojtja a bánatát". Ám úgy tűnik, az alkohol nemhogy tompítaná, de kifejezetten fokozza is a bánatot.

2008.03.31 09:09ideal.hu

A Tokiói Egyetem kutatói kimutatták, hogy az alkohol részegséget okozó összetevője, az etanol nem szorítja vissza a rossz emlékeket és a hozzájuk fűződő kellemetlen érzéseket, hanem inkább megszilárdítja, és ezáltal felerősíti őket. A kutatók enyhébb sokkokkal váltottak ki félelmet kísérleti patkányokból. Ennek eredményeképpen az állatok abban a pillanatban összekuporodtak és megbénultak, amikor betették őket a ketrecbe.

Ekkor a kutatók etanolt vagy sóoldatot injekcióztak beléjük. Azok a patkányok, amelyeket alkohollal kezeltek, sokkal tovább maradtak a félelemtől bénult pozíciójukban, mint a kontrollcsoport, és riadalmuk átlagosan két hétig tartott. Mindezt emberekre vonatkoztatva, ki lehet jelenteni, hogy az alkoholizálás hatására pont azok a negatív érzelmek maradnak meg a legerősebben, amelyeket az ivással elfojtani igyekszünk, és miután a bódulat elmúlik, rendkívül hosszú ideig nyomasztanak minket – ellentétben a borgőzös mámorral, amire már másnap sem emlékszünk.

A japán szakértők azt ajánlják, hogy ha rossz emlékektől, traumáktól vagy kellemetlen érzésektől akarunk megszabadulni, inkább igyekezzünk pozitív emlékekkel, érzésekkel és gondolatokkal felülírni azokat már a legkorábbi szakaszban, és kerüljük el az alkoholfogyasztást. A Tokiói Egyetem kutatói az amerikai Neuro-pszichofarmakológia című folyóiratban publikálták felfedezéseiket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.