"Mint zsibbadt erek útjain a vér"

Megelőzni olcsóbb: a véralvadási problémák halálos veszélyt rejtenek

Életveszélybe is kerülhet az ember a véralvadási problémák miatt - mi a különbség a fokozott alvadékonyság illetve fokozott vérzékenység között, és mit tehetünk ellenük?

2011.05.05 16:00ma.hu

A véralvadás témaköre tág fogalom. Az egyensúlyi rendszer kétféle irányban sérülhet. Egyiknek a végeredménye a fokozott alvadékonyság, a másiknak a fokozott vérzékenység - mondja dr. Benczúr Béla kardiológus.

A rendszer számos ponton tud sérülni a szervezetben, mindkét irányban kóros folyamatok jöhetnek létre. Ritkább esetben vérzékenységgel járó kórképekkel.

Mit tehetünk, ha alvadékony a vérünk?

Gyakrabban fordul elő a fokozott alvadékonyság, a vénás vérrögképződéssel járó elváltozások. Ha fokozott alvadékonyság esetén az orvosok gyógyszeresen beavatkoznak, a beteget mesterségesen vérzékennyé teszik. Ebben a bonyolult folyamatban meg kell találni a helyes arányt, hiszen még ha csak mesterségesen, és átmenetileg is, de vérzékennyé teszik a beteget.

Ez is genetika?

A fokozott alvadékonyságnak sokféle genetikai háttere lehet. Ez nem is ritka. Minden 10. ember hordozza a fokozott alvadékonyság genetikai üzenetét, terhét, ami azonban hétköznapi körülmények között nem derül ki. Figyelmet érdemel, hogy amíg a szív-érrendszeri betegségek korábban a középkorú embereket érintették, ma már fiatal tinédzser korban, felnőtt korban előfordulhatnak.

A felnőtt korú hölgyek a leginkább érintettek, akárcsak a tromboembóliás betegségekben is. A baj sokszor akkor derül ki, amikor külső provokáló tényező segít rá a meglévő hajlamra - mondja a kardiológus.

Milyen gyorsan alakulhat ki az életveszély?

Dr. Benczúr Béla szakmai életének meghatározó esete volt az a 16 éves gimnazista lány, aki fogamzásgátló tabletta szedését kezdve, életveszélyes állapotban került a kórházba, magasra terjedt mélyvénás trombózis tüneteivel. A leszakadó vérrög a tüdőben életveszélyes állapotot okozott. A fogamzásgátlót akkor csupán 1 hónapja kezdte szedni. Az ilyen eseteket meg lehetne előzni.

Az alvadási faktor genetikai károsodására jól kimutatható vizsgálatok léteznek. Néhány kérdéssel fel lehetne mérni a családi veszélyeztetettséget.

Melyek a figyelmeztető tünetek?


A vénás tromboembólia tünetegyüttesét Robert Virchow, német patológus írta le először, az 1821-es években. A tünetegyüttes 3 tényezőből áll, mely tényezők együttesen felelnek a vér érpályán belüli alvadásáért. Az első tényező az áramlás lelassulása. A második az érfal károsodása, mely gyulladással, fertőzéssel jár, ami rögképződésre hajlamosít. A harmadik a fokozott genetikai meghatározottság. Ez a virchowi triász - mondja dr. Benczúr Béla.

Hajlam, vagy életmód?

Veszélyes lehet a vénás visszértágulatok hajlama is, mely önmagában is az áramlás lelassulásához vezet. Minden esetben fokozott veszély leselkedik ránk trauma esetén, műtét, vagy komolyabb sérülések nyomán. Az ilyen helyzetek véralvadásgátlók adásával kivédhetők. Fokozottan veszélyes állapot még a tartós ágybanfekvés, a terhesség, a fogamzásgátlók szedése, a dohányzás - mindez fokozza a vérrögképződést, lassítja a keringést.

Okozhat-e vetélést?

A szakember szerint az ismétlődő vetélések is tromboembóliás hajlamra hívhatják fel a figyelmet. A lepény keringését rontják ugyanis ezek a tényezők, erre is vezethető vissza a vetélés. A terhesség alatt, vagy a fogamzásgátlók szedésekor kialakuló trombózis gyanúja is hajlam esetén merül fel. Fiatal lányoknál fontos lenne tisztázni ezt a tényezőt, főként, ha a családban már előfordult hasonló eset. Ebben a nőgyógyászok felelőssége óriási, hiszen a hajlam anyai ágon örökletes. Ezért van, hogy a trombózis gyakran épp a fiatal nők között szedegeti áldozatait.

A lakosság mekkora része érintett?


Az embólia hajlamát minden 10. felnőtt ember hordozza. Az ehhez kapcsolódó betegségekben, és halálozásban is ilyen nagyságrendben vagyunk érintettek, messze többen, mint akár a daganatos betegségekben. Az embólia a lakosság 5-10 százalékát érinti.

Ma már nem az idősek betegsége, hiszen az örökletesség esetén hamar kiderül, legkésőbb a terhességnél. A nők természetes kockázati tényezői a hormonváltozások, a terhesség, a fogamzásgátlók szedése.

Mindenkit érintő tényezők az elhízás, a magas koleszterinszint, a túlsúly, a dohányzás. Halálozási okokban a szív-érrendszeri betegségek, az infarktus, első helyen áll, mint kockázati tényező.

Minden 18. percben meghal egy ember ma hazánkban a dohányzással összefüggésbe hozhatóan.
Minden 5. magyar ember halála a dohányzással függ össze. Infarktus, szélütés, stroke, tüdőembólia - sorolja a kardiológus.

A dohányosok minden esetben veszélyeztetettek?

Dr. Benczúr Béla szerint kétfajta ember van, akinek volt infarktusa, vagy akinek lesz. Aki dohányos, annak nem kérdés, hogy lesz-e, csak az, hogy mikor. A rizikótényezőkkel ma halmozottan tele vagyunk. A dohányzás a karmester ebben a kompozícióban. Számtalan egyéb kockázati tényező is van, a rizikófaktorok fedik egymást, a védekezés is hasonlóképp alakul.

Mindig betegségben végződik a hajlam?


Van, aki magát a genetikai hajlamot hordozza, ami persze tünet nélkül nem derül ki. A fent említette három tényező bármilyen aránya azonban előállíthat olyan helyzetet, ami kedvez a véralvadásnak.

Ezek hétköznapi esetek, mint terhesség, érfalgyulladás, örökletes betegség, szerzett betegség. E mellett erős faktor a dohányzás, minden esetben, hiszen fokozódik a vér alvadékonysága, ami vérrögképződéshez vezet. Elsősorban a lábszárvénákban jelenik meg a tünet, megduzzad a véna. Ez külső szemmel is jól látható. Nyomásra a lábszár megtartja az ujjlenyomatot.

Könnyű észrevenni egy vénás elzáródást?

Ha a baj kialakult, a beteg órák alatt orvoshoz, kórházba kerül, segítséget hív. A tünetek riasztóak, beduzzad, elkékül az érintett végtag. A betegségnek felszálló természete van.

A vérrög fokozza saját maga terjedését. A teljes szervezetben beindul a lerakódás, egyre romlik a beteg állapota. Fontos, hogy minél gyorsabban felismerjék a vészhelyzetet.

Minden műtét veszélyes?

Műtét esetén is fokozódik a véralvadási hajlam, ezt csak 10-15 éve tudjuk. Az ízületi, térd, végtagműtétek nagyon fokozzák az alvadékonyságot, ugyanígy a hasi műtétek is. Ilyen esetekben tüdőembóliákat figyeltek meg. Így kifejlesztésre kerültek az injekciók, melyeket könnyen rutinszerűen adnak a műtétet követően.

Függetlenül a beteg korától, vagy hajlamától. Ezzel töredékére csökkentek az életveszélyes helyzetek, halálesetek. Érintettek a törött végtagok is, ahol a gipszlevétel után esedékes lehet a véralvadásgátló adása. Egy másik köznapi helyzet a tartós, hosszú repülőutak, melyek fokozott trombózisveszélyt rejtenek - mondja dr. Benczúr Béla.

A stewardess a gépen megmutatja a vénás tornát, amit érdemes végezni. Akinél a hajlam fokozott, ilyen utak előtt jobb, ha véralvadásgátlóval védi ki a veszélyes helyzetet.

De kinek kell véralvadásgátlót szednie? Ha valaki elszenved egy ilyen traumát, akkor átmenetileg mindenképpen kapnia kell véralvadásgátlót. Vénás, bőr alá adott injekciókban, majd néhány nap után áttérhet a tablettás véralvadásgátló szedésére. Néhány évtizeden át egyféle véralvadásgátló létezett.

Ennek hátránya, hogy havonta kellett menni ellenőrzésre a terápiás tartomány tartása érdekében. Nehogy túlzott vérzékenység forduljon elő, a túladagolás miatt, hiszen a véralvadás nagyon összefügg az étrenddel is. A tavalyi évtől már létezik kényelmesebb alternatíva, azonban egyelőre borsos áron. E mögött költséges klinikai innovatív kutatás, innovatív gyógyszer áll - mondja a kardiológus.

Meg lehet előzni a trombózist?

Ha semmiféle kockázati esemény, vagy tünet nincs, akkor általában a vénás tromboembóliák ellen védekezhetünk egészséges életmóddal, rendszeres mozgással. Ez segít abban, hogy az alvadásban résztvevő mechanizmusok egyensúlyban maradjanak.

Az elhízás, az ülő életmód, a fokozott alvadékonyság irányában hatnak. Ha valaki mozog, fut, dinamikus sportot végez, a virchowi triász tényezőit javítja. Erősebbé válik a keringése.

A táplálkozásban a zöldségek, gyümölcsök, antioxidánsok fokozása megelőző faktor. Az erős fűszerek azonban fokozzák az alvadékonyságot!


A kis mértékű alkoholfogyasztás is segít. Emeli a védő koleszterint, a vér alvadékonyságát csökkenti egy kicsit. Minél inkább növekszik a sűrűség, annál inkább lassul a keringés. A keringést javítani kell, ez teszi hígabbá a vért! Segít minden, ami keringésfokozó hatással bír.

Mit tehet, aki fél, vagy érintett a családja?

A dohányzást abba kell hagyni! Hiszen minden dohányos azonnal érintett! A másik a testsúly rendezése. A harmadik a hölgyeknél a fogamzásgátlók szedése esetén rendszeres kivizsgálás!

Ha a családban már előfordult hasonló probléma, akkor indokolt a kivizsgálás, amit a háziorvos is kezdeményezhet. Léteznek véralvadással foglalkozó ambulanciák is. A vizsgálat egy vérvételből megmutatja a trombózis kockázatát. E mellett léteznek szűrőautomaták, és gyorsteszt is, ami azonban a klinikai vérmintával nem egyenértékű.

Megelőzhető lenne az infarktus?

Az infarktus megelőzése a véralvadási faktorok rendezésénél kezdődik. Manapság annyi ember életét meg lehet menteni a szűrésekkel, a véralvadási faktorok terápiás tartományban tartásával, életmóddal. Élhetünk ezzel az ajándékkal. Ráadásul a betegség gyógykezelése, ha szerencsésen végződik, hosszadalmas, és költséges. A megelőzés olcsóbb!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.