Mi a teendő, amíg a gyerek kinövi?

Hirtelen fulladás - mit tehet a rémült szülő krupp ellen?

A gyermeküket féltő anyáknak a krupp az egyik legrémisztőbb betegség, mivel váratlanul törhet rá szendergő gyermekükre.

2011.03.14 09:30napidoktor.hu

Kétfajta fulladás típus van: az egyik az asztmás jellegű, melynél a kilégzés nehezített, a másik pedig a krupp, amikor is a belégzés nehezített. A krupp alapja, hogy a gégében, a hangszalagok alatt két oldalt kialakul egy párnaszerű duzzanat, amely beszűkíti a légutat és ez fulladásszerű rohamot idéz elő.

Éjjel váratlanul jelentkezik a belégzési nehezítettség, amikor a beteg gyermek száraz, jellegzetes ugató köhögés kíséretében veszi a levegőt. A krupp jellemzően csecsemő és kisgyermekkorban fordul elő leginkább, mivel fiatal gyermek légutai még kis keresztmetszetűek, így a szűk légutakat a kruppos nyálkahártya-duzzanat gyorsan beszűkítheti.

Marsi Anikó és a kis Vilmos - Fotó: RTL Klub

Az egyik meghívott vendég gyermekének már kétszer volt enyhébb fulladásos rohama, amelyet szerencsére hamar kezelni tudtak.

Dr Timár Tibor,
gyermekgyógyász, fül-orr-gégész elmondása szerint a krupp a szülők számára valóban egy igen rémisztő dolog, hiszen gyermekük görcsösen próbál levegő után kapkodni.

Enyhébb rohamnál télen a hideg levegő is lenyugtathatja a gyermeket. A súlyosabb tüneteknél mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, a gyermek egészsége érdekében. A betegség oka elsősorban vírusfertőzés, de az időjárás is nagymértékben befolyásolja a kialakulását.

A krupp egyre gyakoribb betegség a gyermekek körében. Megelőzésére gyógyszeres kezelés valójában nincs, esetleges orvos által felírt, váladékoldók adagolása ajánlott. Csakis orvos által indokolt, bakteriális felülfertőződés esetén rendelhető el az antibiotikumos kezelés.

A friss, tiszta levegő segít elkerülni a rohamokat. Téli időszakban érdemes kerülni a fertőzésveszélyes helyeket és érdemes a gyermek szobájában hideg vizes párásítót használni.

Marsi Anikó és Palik László nagyobbik fia is kruppos, így ők a rohamok megelőzésének érdekében elutaztak a téli, hideg időszak elől. A család egyik orvos barátja tanácsolta, hogy hagyjanak ki egy hideg telet, mert az biztosan jót tenne a gyermek egészségi állapotának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.