Csak óvatosan az orvossággal?

Tüdőgyulladást kaphat a gyógyszertől, aki refluxos?

Egy új kutatás szerint bizonyos reflux betegségre felírt gyógyszerek megnövelik a tüdőgyulladás kialakulásának kockázatát az érintetteknél.

2011.02.28 09:05medipress.hu

A szóban forgó gyógyszerek a reflux és gyomorfekély kezelésére felírt két leggyakoribb készítmény - protonpumpa-gátlók és H2 receptor blokkolók. Korábbi vizsgálatok alapján már volt arra utaló jel, hogy ezek a gyógyszerek megnövelik a tüdőgyulladás kialakulásának kockázatát a betegekben.

Az egyik közkeletű elmélet szerint a gyomorsav csökkentésével a gyógyszerek lehetővé teszik, hogy az egyébként megemésztett baktériumok életben maradjanak és szaporodjanak - és így utat találjanak a tüdőbe.

Most Dél-koreai tudósok tekintettek át 31 korábbi vizsgálatot, amelyek a gyógyszerek és a tüdőgyulladás kapcsolatát vizsgálták.

Az eredmények alapján álljtható, hogy a protonpumpa-gátlók és H2-receptor blokkolók szedésével 25%-kal valószínűbb a tüdőgyulladás kialakulása, mint azokban az esetekben, amikor nem ilyen gyógyszereket alkalmaznak.

Jelenleg a refluxos vagy gyomorfekélyes panaszokkal kezeltek 40-70%-a ilyen gyógyszereket kap a tünetei enyhítésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.