Tippek gyermekkerékpár vételhez

Hogyan vásároljunk biciklit a gyerekünknek?

A kerékpározás a gyermekek körében az egyik legelterjedtebb és legkedveltebb mozgásforma. Fontos, hogy az első bicaj kiválasztása tökéletesen sikerüljön és már az első próbálkozások is örömöt szerezzenek.

2011.01.27 11:00WEBbeteg

Kerékpárválasztás - Miért fontos a megfelelő méret?

Ahhoz, hogy ez a mi csemeténknél is így legyen, néhány alapvető szempontot figyelembe kell venni. Helyezzük előtérbe a megfelelő felszereltséget és méretet a külcsínnel szemben.

Az első fontos szempont a kerékpár megfelelő méretének kiválasztása. Kissé nehezebb a dolgunk, mint a felnőttek esetében. Rengeteg általánosítás létezik kor és magasság alapján a váz méretére vonatkozóan.

Meg kell próbálni a középutat megtalálni és minden esetben ki kell próbálni, ne csak a szóbeszédre hagyatkozzunk.

Típusok

# 12"-os gyerekkerékpár, mely a legkisebbek számára ideális. Korban 2-4 éveseknek, de magasságot tekintve 75 – 95 cm –es méretet érdemes irányadónak tekinteni.

Ha biztonságosan tud már vele közlekedni csemeténk, akkor kevésbé forgalmas területen pár száz métert is képesek megtenni ezzel a bringával is a kicsik.

# 14"-os kerékpár már az óvodás korosztálynak ideális, 3-5 évesek számára, de itt is figyelembe kell venni a magasságot, mely 85 – 105 cm közöttre tehető.

# 16"-os bicikli 4-7 évesek számára tökéletes, amennyiben a testméretük is igazodik hozzá. Ez körülbelül 90 – 115 cm között az ideális. # 20"-os gyerekkerékpár a 6-9 éveseknek készült, ha az párosul 110 – 130 cm – es magassággal

# 24"-os gyerekkerékpár már 8-11 éves gyerekek mérete, magasságot tekintve 125 – 150 cm az ideális.

Azonban érdemes néhány lépést végigcsinálni, miután kiválasztottuk a megfelelő méretű kerékpárt, hogy biztosak legyünk benne, ez a tökéletes vázméret gyermekünk számára.

* Ültessük rá a gyerkőcöt a bringára. Ha a kezével fogja a kormányt, a lábujjainak érniük kell a földet, de ideálisabb, ha a talppárnák is leérnek.

* Amikor átlép a gyerek a kerékpáron és a felsőcső a két lába között van, akkor a kerékpár felsőcsöve és a gyerek ágyéka között lenni kell 3 centinek.

* Érdemes figyelni a fékekre, hogy könnyen kezelhetőek legyenek és kis erőkifejtéssel is képes legyen gyermekünk azt hatékonyan használni.

Tökéletes biciklit a gyereknek!

Mindig a méretben megfelelő kerékpárt vegyük meg, mert a "majd belenő" indokkal vásárolt bringák rendszerint visszavetik a gyerek lelkesedését és bringázási kedvét.

Érdemes kifejezetten kerékpárboltokban nézelődni, ahol valóban szakszerű segítséget kapunk és teljesen biztosak lehetünk az alkatrészek minőségében. Valamint nem nekünk kell otthon összerakni a darabokban lévő kerékpárt, ezt is hozzáértő módon megteszik és így a beállítások is gyermekünk számára megfelelőek lesznek.

Szülőként sokat tehetünk azért, hogy gyermekünk megszeresse a bringázást, de szintén a mi feladatunk, hogy ügyeljünk a gyerkőc biztonságára is.

Ezért fontos, hogy elmagyarázzuk gyermekünknek a közlekedés alapvető szabályait, mielőtt útnak indítjuk, továbbá mindig viseljen bukósisakot, kesztyűt, valamint láthatósági mellényt!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.