A magyar lakosság 10 százaléka érintett

Csontritkulásom van, mit sportolhatok?

A csontritkulás nem csak hazánkban, hanem a fejlett nyugati társadalmakban is népbetegségnek számít. A magyar lakosság 10 százaléka érintett.

2011.01.24 12:00WEBbeteg

Néma kórnak is nevezik, mert panaszt lényegében nem okoz egészen addig, amíg egy szerencsétlen mozdulat hatására el nem esünk és eltörik valamelyik csontunk.

Legtöbb esetben ilyenkor derül fény a csonttörés hátterében meghúzódó csontritkulásra.

Természetesen, mint ahogyan a legtöbb betegség esetében, így ebben az esetben is a megelőzésre lenne célszerű a hangsúlyt fektetni és nem a kezelésre, különösen azért, mert a csontritkulás okai 70 százalékban az életmódban keresendők.

A genetikai hajlam csak 30 százalékban vesz részt a betegség kialakulásában, vagyis a tudatos, kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás, a rendszeres testmozgás (különösen a csontokra ható sportágak szerepeltetése, mint pl. a súlyzózás, labdajátékok, stb.), a dohányzásmentes életmód, a koffeintartalmú italok és alkohol minimalizálása rendkívül nagy szerepet játszik a betegség kialakulásának megelőzésében.

A testmozgás szerepe a csontritkulás megelőzésében és kezelésében

Tudományos közlemények eredményei szerint a rendszeres testmozgásnak nem csupán a megelőzésben, hanem a csontritkulás kezelésében is lényeges szerepe van.

Egyrészt a csontbontó folyamatok késleltetése, másrészt a csontritkulás talaján kialakult csonttörések elkerülése miatt.

A hatékony mozgásprogram azonban csak orvosi kontroll és személyi edző, ill. gyógytornász irányítása mellett valósítható meg.

Első és legfontosabb lépés a kezelőorvossal történő egyeztetés. Célszerű rákérdezni a betegség aktuális stádiumára, illetve hogy melyek azok a mozgáselemek, amelyek nem ártanak, nem terhelik nagymértékben a csontokat, hanem előmozdítják a csontritkulás mértékének lassítását, valamint erősítik az izmokat és javítják a mozgáskoordinációt, egyensúly érzékelést.

Ennek megállapításához orvosi segítségre van szükség.

Talán azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a rendszeres mozgás sem tudja sajnos a csontokat visszaépíteni, ezért az orvos által felírt gyógyszerekre mindvégig szükség van.

Kialakult csontritkulás: Mi az edzésprogram célja?

A csontritkulás meglétekor kialakított edzésprogramnak tehát több célja van: egyrészt a csontbontó folyamatok lassítása, másrészt az izomerő, rugalmasság, mozgáskoordináció fokozása.

Mindezekkel a képességekkel jelentősen csökkenthető a csonttörések kialakulásának esélye. Tehát komplex mozgásprogramra van szükség, amely tartalmaz állóképességi elemeket (úszás, kerékpározás, zenés torna, stb.) és erősítő gyakorlatokat is.

Mindezeken belül azokat a sportágakat kell preferálni, amelyek ne fejtenek ki nagy nyíró, húzó, csavaró-erőt a csontokra. Ilyen például a gyaloglás, nordic walking, evezés, kerékpározás, sífutás.

Az úszás a leghatékonyabb és a legveszélytelenebb mozgásforma

Az úszás az egyetlen olyan sportág, amely gyakorlatilag egyáltalán nem hat a csontokra, mégis nélkülözhetetlen szerepet kap a csonttörések megakadályozásában. Ugyanis úszás közben szinte mindegyik izmot megmozgatjuk.

A szabályos légvételek és a ciklikus mozdulatok ismételgetése számos új ideg-izom kapcsolatot alakít ki, amellyel javul a mozgáskoordináció, az egyensúly érzékelés. Éppen ezért csökken a szerencsétlen mozdulatok következtében kialakuló esések száma, ezzel együtt a csonttörések kialakulása.

Ha a csontritkulás mértéke lehetővé teszi, akkor az erőfejlesztő tréningeket érdemes súlyzózással, ellenállással szemben végzett gyakorlatokkal összekötni, mivel ekkor több irányú erő is érkezik a csontokra.

Ha azonban a csontritkulás mértéke előrehaladott, akkor a súlyzózás helyett a saját testtömeget, ill. annak egy részét érdemes erősítésre alkalmazni.

Például széken ülve először az egyik térdet, majd a másikat felemelni és apró emelő mozdulatokat végezni.

Biztonsággal, személyi edző irányítása mellett

A gyakorlatok időtartamát érdemes kis lépésben, fokozatosan növelni, kezdetben 5-10 perc mozgás is elegendő. Természetesen célszerű a megfelelő ruházat, sportcipő viselésére is hangsúlyt fektetni a biztonságos mozgás érdekében.

Ha a csontritkulás mértéke nagy és jelentős hátfájás társul hozzá, akkor a vízben végzett gyakorlatok és az úszás a legjobb választás.

A jól felépített mozgásprogram hatására fokozható az izomerő, csökkenthető a csonttörések kockázata és a rossz mozdulatok esélye által kialakított szorongás.

Mindehhez azonban orvos, gyógytornász és személyi edző folyamatos irányítására, kontrolljára van szükség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.