Hidegre vágyik?

Jéghotel 200 km-re az Északi Sarktól

Látogasson el a svédországi Jukkasjärvibe, ahol a világ leghidegebb szállodája, a Jéghotel várja. A hideg garantált.

2011.01.21 20:00hojelentesek.hu

Mi is az a Jéghotel? Egy szálloda, melyet jégből és hóból építettek Lappföldön, 200 kilométerre az Északi Sarkkörtől, jöhet az egyszerű válasz. De a svédországi Jéghotel, mely az első és a legnagyobb a világon ennél sokkal összetettebb.

Az ötlet, és az azt követő üzleti terv megszületéséhez a Torne folyó, (mely télen kristálytiszta jéggé fagy, nyáron pedig gyorsan rohan, de mindig  feledhetetlen és nagyszerű élményekkel gazdagítja az ide látogatókat) a hideg sarkvidéki éghajlat, az Északi Fények és az Éjféli Nap szolgáltatták az ihletet. Tehát a hotel nem csupán egy szálloda, melyet minden télen megépítenek. Ez egy művészeti alkotás, melynek minden „téglájából” a svéd Lappföld ízei, hagyományai köszönnek ránk.

Hogyan épül a Jéghotel?

A tél beköszöntével hóépítők, építészek, tervezők és művészek hada lepi el az Északi Sarkkör közelében fekvő Jukkasjärvi kis városkáját, s a Jéghotel Art és Design Group cég irányításával és felügyeletével elkészítik a Jéghotel tervét, mely minden évben más és más.

Az építési procedúra november közepén veszi kezdetét, amikor is a hóágyúk elkezdenek zümmögni és hóval lepik be a Torne folyót. A havat fémformákba gyűjtik, és néhány napig hagyják jól megfagyni, majd eltávolítják a formákat. Az eljárás eredményeképpen szabadon álló jégoszlopok labirintusát láthatjuk, melyek közé építik a jégfalakat, bútorokat. Jégtömböket szállítanak a Torne folyóból a hotelbe, ahol a világ minden tájáról kiválasztott művészek veszik kezelésbe őket, s alakítják ki a hotel design-ját. A művészek között minden évben versengés folyik, hiszen megtiszteltetés, és nagy kihívás a Jéghotel kialakításában részt venni.

Amint a szálloda elkészült, mozgalmas időszak köszönt Jukkasjärvi kis városkájának életébe. Vendégek ezrei érkeznek, hogy a jégből és hóból készült ágyakban aludjanak, párok százai érkeznek, hogy a Jégtemplomban mondják ki a boldogító igent és élvezzék az Absolut Icebar bensőt felmelegítő italait.

A szálloda üzemel egészen addig, míg a tavasz első napsugarai el nem kezdik megolvasztani a jégfalakat. Ekkor a hotel visszatér oda, ahonnan érkezett, a Torne folyóba.

folytatás

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.