Köhögés közben is tegyük a szánk elé kezünket!

Milyen messzire jutnak a kitüsszentett bacilusok?

Valószínűleg kevesen gondolkodtak el azon, hogy milyen messzire tudjuk "kitüsszenteni" magunkból a baktériumokat, és azon is, hogy meddig jutnak el a bacilusok, ha köhögés közben nem tesszük a szánk elé a kezünket.

2011.01.12 08:00drinfo.hu

Szingapúri kutatók azonban tükrök és nagy sebességű kamerák segítségével hamarosan ezt is ki fogják deríteni.

Hogyan terjed a levegőben az influenza?

A tudósok arra kíváncsiak, hogy hogyan terjed a levegőben az influenza, vagy hogy terjedhet-e ezen a módon egyáltalán a betegség.

A felállított szerkezetek segítségével meg tudják majd figyelni, hogy milyen gyorsan és milyen irányban csapódnak ki a szánkból apró, folyékony cseppek ha tüsszentünk, köhögünk, nevetünk és beszélünk – írja a Reuters.

A vizsgálatokra azért van szükség, mert a tudósok között folyamatosan folyik a vita arról, hogy a levegőben terjedhet-e egyáltalán az influenza, és ha igen, gyorsabb-e a folyamat, mint ha közvetlenül érintkezünk a körülöttünk élőkkel.

A célunk az, hogy valós időben figyeljük meg, hogy pontosan mi történik akkor, amikor köhögünk, beszélünk, vagy egyszerűen csak lélegzünk.

A következő influenza szezonban pedig már nagy valószínűséggel hasznosíthatjuk is ezeket az ismereteket – mondta Julian Tang virológus.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.