Aki gyorsan gyalogol, tovább él?

A mozgás képessége tükrözi az egészségi állapotot

A szakemberek szerint könnyen megállapítható, hogy egy idős ember hány évig él még: egyszerűen csak meg kell mérni, milyen gyorsan gyalogol.

2011.01.10 14:12drinfo.hu

A módszer azon az egyszerű megfigyelésen alapul, miszerint akik nagyon betegek, azok nem tudnak gyorsan sétálni.

A haladási sebességgel nem lehet teljesen pontosan megjósolni, hogy kinek hány éve van hátra, azonban általában megbízható a módszer, hiszen azok az idős emberek, akiknek valamilyen komoly egészségügyi problémájuk van, legtöbbször nem mozognak már annyira könnyen – írja a Journal of the American Medical Association.

A mozgás képessége erősen tükrözi az egészségi állapotot, a vitalitást, ezáltal a várható élettartamot is az idősebb felnőttek esetében.

Nyilvánvalónak tűnik, hogy aki mozog, az jó állapotban van, ezzel szemben aki képtelen a helyváltoztatásra, azzal valami nincs rendben – mondta dr. Stephanie Anne Studenski.

A tudományos kutatások is ezeket a feltevéseket igazolták: a gyaloglás sebessége és a várható élettartam között ugyanis közvetlen összefüggést találtak a szakemberek.

A megállapítás azonban nem mindenkire igaz: viszonylag sok olyan idős emberrel is találkoztak, aki bár lassan haladt előre, mégis sokáig élt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.