Eltávozás méltósággal?

Spanyolországban engedélyezik a kegyes halált

2011 márciusában fogja jóváhagyni Spanyolország szocialista kormánya azt a törvénytervezetet, amely a gyógyíthatatlan betegek számára engedélyezi a méltósággal történő eltávozást az életből.

2010.11.29 15:00medipress.hu

A törvény a halálos betegek és hozzátartozóik, valamint a velük foglalkozó egészségügyi személyek jogait segít tisztázni” – nyilatkozta Alfredo Perez Rubalcaba egy kabinettalálkozó után.

Hozzátette:

„Lényegében arról van szó, hogy egy végső stádiumban levő, gyógyíthatatlan beteget a halála előtt nem teszünk még ki hosszú szenvedésnek. Az ilyen esetekben tehát az orvostudomány abban segít, hogy az elkerülhetetlen halál a lehető legkevesebb kínnal járjon együtt.

A miniszter elmondta, hogy sok más európai országban már érvényben van ilyen törvény, és „ennek semmi köze az eutanáziához, amely egy döntés következménye, amit a beteg ember saját maga hoz meg, amikor úgy dönt, hogy nem akar tovább élni.”

Az eutanázia illegális Spanyolországban, de a törvény lehetővé teszi a betegek számára, hogy visszautasítsák az orvosi kezelést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.