Nagyon sok férfi ébred úgy...

A hajnali pénisz-merevedés okai

Nagyon sok férfi ébred reggelente úgy, hogy erekciója van, amire a hajnali pénisz-merevedés jelenség ad magyarázatot.

2010.11.03 14:00kamaszpanasz.hu

A hajnali merevedés az alvás REM fázisában (álomfázis, vagy a nyugodt alvás időszaka) következik be, a REM alvás pedig ébredés előtt a leggyakoribb.

A férfiak pénisze ugyanis nemcsak a szexuális vágy és izgalmi állapot következtében merevedhet meg, hanem egy mély relaxáció miatt is, mint például az alvás REM fázisában.

Az erekció során vér áramlik a péniszbe. A férfiak pénisze – különösen a fiatalok esetében – akkor is megmerevedhet, ha nem éri különösebb ingerlő hatás.

Ezt a jelenséget spontán merevedésnek nevezzük. A férfiak tesztoszteron-szintje a hajnali órákban, a nyugodt alvás időszakában a legmagasabb.

Elméletek a hajnali merevedésről

Számos elmélet született már a hajnali merevedésről, azonban egyiket sem tudták teljes mértékben bebizonyítani.

Egyes teóriák szerint az éjjeli merevedés a szexuális jellegű álmok következménye. A legtöbb szakértő úgy véli, hogy a fiúknak és a férfiaknak többször is van erekciója alvás közben. Vannak, akik azt gondolják, hogy a hajnali merevedés a vizelési ingerrel van összefüggésben.

Ez azonban nem igaz.

Csupán véletlen egybeesés, ha egyszerre van erekció és vizelési inger.

A férfiak megtanulják, hogy nappal hogyan szabályozzák merevedésüket. Az éjszaka folyamán, alvás közben azonban nem tudják kontrollálni az erekciót, és emiatt a pénisz gyakrabban telik meg oxigénnel telített vérrel.

Az impotencia okainak kiderítésében is segíthet a hajnali merevedés 

Merjen beszélni, ha baj van! Sokan nincsenek tisztában azzal a ténnyel, hogy az erekció nem csupán a szexuális vágyak „eszköze”, hanem annak is a bizonyítéka, hogy megnövekedett mennyiségű vér áramlik a péniszbe, ami a hímvessző megfelelő, egészséges működéséhez nélkülözhetetlen.

Az éjszakai merevedés jelenség segítségével az orvosok könnyen meg tudják állapítani, hogy miért vált egy férfi impotenssé.

Az impotencia kialakulásának hátterében két tényező állhat – pszichés alapú vagy vascularis (érrendszeri) faktorok. Egy speciális berendezés segítségével – melyet a péniszre akasztanak – meg lehet figyelni, hogy az éjszaka folyamán történik-e erekció.

Mivel éjjel pszichés tényezők nem akadályozhatják a merevedés bekövetkezését, ezért kizárásos alapon érrendszeri okok állhatnak annak hátterében, ha valakinek nincs éjszaka erekciója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.