Szakértőnk ezúttal a folyadékról beszélt

Mindent az egészségről - 4. rész

A ma.hu sorozatának záró részéhez érkeztünk. Szász Gyula életmód tanácsadónk 4 héten keresztül látott el minket hasznos tanácsokkal, ezúttal az egészséges folyadékbevitelről is beszélt.

2010.10.25 09:45ma.hu

A múltkor a folyadékoknál hagytuk abba. Mit értesz folyadék alatt?

Természetesen mindent, amit ebben a halmazállapotban viszünk be a testünkbe. Jelenlegi egészséges vagy egészségtelen állapotunkat legalább 70%-ban ezek az anyagok határozzák meg.

Ez abból az egyszerű adatból származik, miszerint a testünk kb. 70%-a is folyadék, azaz víz. Ez az állításom nagyszámú embert, pl. a társadalmat vizsgálva nyeri el igazságát. Ezen a területen, a folyadékfogyasztás területén van a legtöbb félreértés, hamis információ és rossz beidegződés.

Talán emiatt fogy hatalmas mennyiségű egészségtelen folyadék úgy, hogy az emberek azt egészségesnek gondolják.

Mondanál egy példát?

Van egy egyszerű mechanizmus, ami ide vezet. Néhány egyszerű lépésből áll. Először is van egy tradíció, ami egy bizonyos folyadék társadalmi elfogadásából és fogyasztásából áll. Vegyük a tejet vagy a kávét példának. Első lépésként tehát adott egy szituáció, hogy az emberek elfogadják és fogyasztják ezeket.

Óriási társadalmi egyetértés mellett iparág alakul ki mindkettőre. Ez a termeléstől a fogyasztó asztaláig egy komplett, működő egész. Ezt követően, egyszer csak kiderülnek igazi adatok ezekkel kapcsolatban, így támadások érik a tejet és a kávét, a példánál maradva. Beindul a pro és kontra érvelés a médiában.

A tudományos bizonyítékok alapján viszont a száraz tények ezek maradnak: a tej gyermekeknél több problémát okoz, mint amennyi haszna van, ezért adása nem ajánlott.

A kávé egy drog, fogyasztása szintén több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt. Itt jön a harmadik lépcső: az óriási társadalmi egyetértés, ami arról szól, hogy ezek egészségesek, vajon mennyire fog ellenállni a kutatások eredményeinek?

Miután a harcba a média és a megsértett iparág is beszáll, természetesen hatalmas ellenállás alakul ki, és az emberek a következő érvrendszer mögé fognak felsorakozni: „nagyszüleim is ezt itták, mi is ezt ittuk és nem haltunk bele”.

Ezzel elérkeztünk a negyedik ponthoz, ami nagyjából ennyi: az erős tradíció miatt nagyjából nem változik semmi.

Ez logikus, de tényleg baj van ezekkel?

Igen. A probléma viszont inkább az, hogy nagyon sok táplálékkal ez a helyzet, amit most különféle tradíciók miatt fogyasztunk. A „nagyanyáink nem haltak bele” érvelés igaz.

Ők még tényleg nem olyan gyorsan, mint mi. Volt, aki száz évet is megélt. Na bumm, japánban 99 évesen még nyelvet tanulnak és passzióból dolgoznak az emberek.

Az európai ember évszázadok óta egy táplálkozási határmezsgyén él, ami azt jelenti, hogy épp csak tolerálni tudta a szervezete azt, amit művelt vele táplálkozás címén.

Ebbe beletartozik az emberi szervezetbe nem való táplálék, de a vitamin és ásványi anyag hiányos, folyadékhiányos táplálkozás is. Aki ezt genetikusan nem bírta, mára kihalt. Így érkeztünk el jelen századunkba.

Nem kell mondjam, hogy drámai módon megváltozott a környezet amiben élünk. Olyan plusz negatív hatások jöttek be életünkbe, amelyek egyszerre már túl sok terhelést jelentettek ennek a hajszálon függő egyensúlynak. Műanyagok, vegyszerek, mikrohullámú sütő, kozmetikumok, illatszerek, kipufogó gázok, rádióhullámok. A sor végtelen hosszú és mindez az elmúlt ötven évben.

Sokan érvelnek hasonlóan, mi ebben az új?

Ebben az az új, hogy én azt állítom, hogy már eleve egy hajszálon függő egyensúlyi helyzetből indultunk ki! Már eleve határeset volt, hogy az emberiség túlélt és ekkor hirtelen megjelent ez a számtalan testidegen, romboló hatás.

Lehet, hogy nem mindnek van jelentősége (szerintem a felsoroltaknak van), de ezek roppant rossz egészségi állapottá adódnak össze. Hirtelen pont ezekkel egy időben megjelennek a védőoltások is, csak úgy bónuszként.

Én azt állítom, hogy egy eleve degenerált táplálkozásra, ami épp, hogy csak életben tartott minket, erre rakódott rá az elmúlt ötven év a maga összes ártalmával.

Meg lehet nézni az egyre romló egészségügyi statisztikákat. Úgy tűnik, hogy amiket ma civilizációs betegségeknek mondunk, azokat valóban a civilizáció okozza. Csak éppen kevesen vizsgálják ezt a maga komplexitásában.

Érdekes. Térjünk vissza a folyadékokra!

Ebben a helyzetben, abban a minőségemben, aki eléggé járatos abban, hogy mit ehetünk és mit nem, nehéz helyzetben vagyok, ha táplálkozási tanácsot kell, hogy adjak.

Egy hagyománytisztelő ember nem fogja romboló élelmiszereit elhagyni, hiszen megszokás, tradíció, élvezet és még ki tudja, mi köti hozzá. Egyet viszont tehetek, és itt jön be a folyadékok kérdése. Ajánlhatom, hogy miből álljon a napi folyadék bevitele.

Ez egy kényszermegoldás, de sokkal egyszerűbb, hatékonyabb, mintha az élelmiszerbe avatkoznánk bele. Lemondásoktól mentes, cserébe egy sokkal jobb egészségi állapotért.

Ez biztosan sokakat érdekelne, beszélnél bővebben erről?

Kezdjük azzal, amit nem ajánlok. Az egészséges életmódnak nem része semmilyen szénsavas üdítő. Nem része semmilyen rostos gyümölcslé sem, főképpen nem a boltokban kapható dobozos vagy üveges kivitelűek. Nem jöhet szóba semmiféle bolti üveges tea és egyéb szörp sem.

Ezek savasak, cukrot vagy rosszabb esetben aszpartamot vagy egyéb mesterséges édesítőt tartalmaznak. Mindegyik méreg, az utóbbiak még rosszabbak, mert gyorsabban teszik tönkre egészségünket.

Szomorú. Mi marad?

Víz. Nem csapvíz. Nem lehet palackozott vagy ballonos sem. Emberi fogyasztásra szánt táplálék ugyanis nem érintkezhet műanyaggal. Említettem a négy részes mechanizmust. A műanyagok először barátként jelentek meg, ma már tradícióvá vált a használatuk.

Praktikus, könnyű, elfogadott dolog. Itt is óriási iparággal a háttérben. Később kiderült, ma már bizonyosság, hogy ezek rendkívül veszélyes anyagokat juttatnak élelmiszereinkbe. De az ipar ereje itt is nagyobb ennél az apró ténynél.

Műanyag palackok milliárdjai. Kidobott pénz, eldobott egészség a praktikum és a profit oltárán. Így tudnám összefoglalni.

Miért nem jó a csapvíz?

Ez már szinte lerágott csont. Hatóságilag iható, hiszen a jogszabályban meghatározott határértékeknek megfelel. Sokak szerint a jogszabályokban van az egészség kulcsa, ők meg is isszák.

Én évek óta nem iszom meg, nem főzünk belőle és nem fürdünk benne szűretlenül. Viszont a csapvíz egy nagyon jó alap, ha az ember vizet akar „készíteni”. Hazánkban nagyon jó a csapvizek ásványi összetétele, így megfelelő kezelés után a jó alapanyagból jó végtermék születhet.

Mit értesz kezelés alatt?


Számtalan vízszűrési megoldás létezik, ami a csapvízből valamilyen módszerrel iható vizet állít elő. Az a víz, amit mi otthon iszunk, nem ezekkel a hagyományos szűrési technológiákkal készül, ezért nevezném inkább kezelésnek.

Ez egy olyan eljárás, ami gyökeresen eltér a víz puszta szűrésétől. Meg kell érteni, hogy a szűrésnél anyagok eltávolítása történik. Ilyen módon a szűrési rendszerek az eltávolított anyagokban térnek el. Van, ami csak a klórt távolítja el, van, ami mindent, ami nem víz.

De a víz ennél sokkal többre érdemes! Izgalmasan hangzik!

Mire érdemes?

Mondok egy egyszerű példát a víz szűrésére. A csapvíz szűrése jó dolog, de olyan, mintha egy luxusautó elé odakötnénk egy tehenet és azzal húznánk.

Halad előre és kényelmes ugyebár, tehát mindenki elégedett. Egyszer csak jön valaki és azt tanítja: ez az autó magától gyorsabban megy, nem kell elé az a tehén! A tulajdonos elvégzi a tanfolyamot, kipróbálja és tényleg…

Nos, a jelenlegi csapvíz szűrő rendszerek ebbe a tehénnel húzott autó kategóriába tartoznak. A víz kezelése pedig az autópályán suhanó autó.

Ekkora a különbség. Én ezt a vizet ajánlom, a hozzá tartozó berendezéssel együtt. Ha ugyanis kihozzuk a vízből azt, ami a példában szereplő luxusautóban is megvan, akkor önmagában képes nagyon sok egészségügyi problémában hatékonyan segíteni. Így maradok tehát annál a koncepciónál, hogy nem nyúlok bele a táplálkozásba, csak a vízbe. Nagyon felcsigázott ez a dolog.

Miről van szó?

Említettem már, hogy az egészség, a víz sokkal többre érdemes téma, minthogy egy színes prospektussal, egy márkanévvel és egy árlistával elintézzük. Így most itt nem árulom el.

Akit bővebben érdekel, azzal szívesen megosztom egy előadásom alkalmával.

Úgy gondolom, ha valaki megérti a tehenes példát, akkor megérti azt is, hogy az ebbe fektetett idő és energia megtérül az egészségében.

Tudom, hogy rohanó világban élünk, nem mindenki ér rá előadást hallgatni, tanulni. Nem is mindenki egészséges, sokan a világgal együtt rohannak. Nem tudják, hogy egészségesen gyorsabban rohanhatnak.

A vállalkozók nem tudják, hogy egészségesen a cég is jobban megy. Én a tanulást befektetésnek tartom és tartottam mindig is, így nálam ez egyfajta „szűrőfeltétel”.

Aki hajlandó tanulni, rááldozza az időt és az energiát, annak lehet „szuper vize”, de csakis ilyen áron. Képetlen lennék árlistával eladni. Értem. Ez elég rendhagyó.

Hol lehet téged elérni?

A legegyszerűbb, ha e-mailben jelentkeznek és lelevelezzük, melyik időpont lenne a legjobb. Az is kiderülhet, hogy nincs is szükség a segítségemre, de az is, hogy van.

Sok szeretettel várom az érdeklődőket, a tudásra, egészségre vágyó embereket. Egyben megköszönöm a lehetőséget, valamint a teret az Interneten, amit most elfoglalhattam ezzel az anyaggal.

Remélem, hogy sok érdekeset tudtam mondani és páran azért vitatkoznának velem!

Mindenkinek jó egészséget kívánok!

Mi is kösznjük a sok érdekes információt és hasznos tanácsot. Szakértőnktől bátran kérdezhetnek, Szász Gyula e-mail címe: gyulaszasz@c2.hu

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.