Jó a hazai koszt?

A bolgár hapsik szomorítják legtovább az anyjukat

A fiatal bolgár férfiak használják ki legtovább a szülői ház kényelmét az Európai Unión belül.

2010.10.08 16:20MTI

A 25 és 34 év közötti bolgár férfiak 61,4 százaléka él még együtt szüleivel, holott az uniós átlag 32 százalék. Ebben az életkorban a férfiak között a dánok a legfüggetlenebbek: nekik csak 2,8 százaléka maradt a "gyerekszobában" - derül ki az Eurostat, az uniós statisztikai hivatal pénteken bemutatott, 2008 során készített felméréséből.

Egyértelműen gyorsabban állnak saját lábukra a nők: az Európai Unióban a 25-34 éves korosztálynak csak 19,6 százaléka él szüleivel. A legmagasabb arányban (41,6 százalék) a szlovák nők maradnak otthon ebben az életkorban, legfüggetlenebbek a gyengébb nem esetében is a dánok: csak 0,5 százalékuk él a szülői házban.

A 18-24 éves korosztály - természetesen - kevésbé független: az uniós átlag 81,5 százalék. A szlovén és máltai fiúk közül ebben a korban szinte mindenki (96,7 százalék) otthon lakik még, de ebben a kategóriában is a dánok (40,4 százalékkal) azok, akik legkorábban kirepülnek a fészekből.

A 18-24 éves lányok is előbb önállósodnak, mint fiú kortársaik. Az uniós átlag szerint 71 százalékuk él a szülői házban. A csúcstartók a szlovén (92,8 százalék) és a máltai nők (92,6 százalék). Ebben a kategóriában is Dánia a "fészekelhagyás" csúcstartója: a nőknek csupán 27,1 százaléka él a szülőkkel.

Ezzel párhuzamosan vizsgálták a házasságszerű együttélési formák arányát is: megállapították, hogy a 18-34 év közötti nőknek nagyobb aránya él ilyen kapcsolatban, mint az azonos korcsoportba tartozó férfiaknak.

Ennek oka elsősorban az, hogy a nők általában korábban kötnek házasságot vagy korábban költöznek össze partnerükkel, mint a férfiak.

Az Európai Unióban átlagosan a nők 47,6 százaléka, a férfiaknak pedig 35,8 százaléka él házasságszerű életközösségben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.