Hazánkban két változatát termesztik

Együnk okosan! A köles tápláló és egészéges

Az egyik bugája összehúzott, csomós és felálló, a másik kocsánya hosszú, bugája egy oldalra lekonyul. Ez utóbbi, a "bugás köles" bővebben terem.

2010.10.01 11:00ma.hu

A köles legősibb termesztett gabonafélénk. Már több, min 10 ezer évvel a rizs bevezetése előtt Kína fő terménye volt.

A régészeti leletek – elszenesedett, részben pelyvás, részben hántolt magok – megerősítik, hogy termesztése a neolitikus kor óta folyamatosan, és Európában a kőkorszakban elterjedt növénynek számított.

Eleinte a köles magvakat az ősember egészen, nyersen, majd összezúzva rágcsálhatta, később tűzön megpörkölve fogyaszthatta el.

A humuszban gazdag, közepesen kötött talajt kedveli. A kései fagyok után kell vetni – mivel tenyészideje rövid, még júniusban is vethető. Augusztus-szeptemberben érik; magva a kipergésre hajlamos. Nemcsak magját, de szalmáját is jól meg kell szárítani, különben megpenészesedik. Termése nagyon ingadozó.

A mag hektolitere 65–75 kg. A le nem héjazott kölest baromfitakarmánynak és szeszfőzésre is használják.

Egyes szakemberek szerint ez a Föld ásványanyagokban leggazdagabb gabonája.

A kölesliszt gluténmentes termék, mentes a ragacsos fehérjétől, ami gluteninből és gliadinból áll. Igen sok kovasavat tartalmaz, továbbá fluort, ként, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot, cinket stb. Különösen gazdag a B-vitaminok csoportjában, mint B1, B2, B6, B17, pantoténsavban és nikotinsavamidban.

Élettani hatásai, összetétele

Jótékonyan hat a kötőszövet állapotára. A kötőszövet egyik legfontosabb alkotóeleme a kollagén, melynek fontos összetevője a szilícium.

A szilícium jelentős szerepet játszik a haj, a bőr, a fogak, a szem és a körmök egészségének fenntartásában, hiányában a kötőszövet petyhüdt lesz.

A beszűkült artériákban jóval kevesebb szilícium van, mint egészségesekben; ezért valószínűnek látszik, hogy az artériák egészségében is fontos szerepet játszik ez az anyag. Serkenti az immunrendszert.

Talán hazánkban méltánytalanul háttérbe szorult ez a kiváló adottságokkal bíró növény, de íme egy recept ami kedvet ad a termesztett köles (Panicum miliaceum) fogyasztásához.

Köles felfújt készítése:

25 dg kölest válogassunk ki és mossunk meg. Keverjük össze 5 dg mazsolával, 10 dg barna cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral és 5 dg margarinnal, majd öntsük kivajazott tűzálló tálba.

Majd öntsük le 7 dl forrásban lévő tejjel. Majd tegyük előmelegített forró sütőbe. Néhány perc múlva a sütőt állítsuk alacsonyabb hőfokra és süssük tovább kb. még fél óráig.

Lekvárral vagy sodóval tálaljuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.