Az Öt Elem társításai

Az elemek hatása az érzelmekre és a gondolatokra

A tűz eleme a nyárhoz társul, a testrészek közül pedig a szívhez és a vékonybélhez. A hagyományos kínai orvoslás a szívet a szervek királyának nevezi, s yin természetűnek tartja.

2010.09.20 14:00ma.hu

A Sárga Császár Könyve az Orvoslásról azt mondja: „A szív minden szerv és belső rész ura, a szellem háza, az érzelmek parancsolója.”

Élettanilag a szív irányítja a vérkeringést, s ilyenformán ez látja el vérrel valamennyi egyéb szervet.

Hatással van az érzelmekre és a gondolatokra is. A vékonybél yang természetű. A Befogadás Szolgájának nevezik, minthogy részben megemésztett táplálékot vesz át a gyomortól és a léptől, hogy tovább finomítsa azt.

Befolyással van az agyalapi mirigy működésére is, amelynek kiválasztása szabályozza a növekedést, az anyagcserét és más belső elválasztású funkciókat.

A föld eleme a késő nyárhoz kapcsolódik, ehhez az átmeneti időszakhoz a hevesen perzselő nyár és a lassan hanyatló ősz között. A yang gyomor és a yin lép és hasnyálmirigy, amely utóbbi kettő a hagyományos kínai orvoslás szerint egyetlen funkciós csoportot alkot, föld jellegű szervek.

A Malom Szolgájának nevezett gyomor az egész testet ellátja az étel megemésztése során létrehozott energiával. A lép és hasnyálmirigy, amely a Magtár Szolgája nevet viseli, a gyomornak és a vékonybélnek juttat az emésztéshez szükséges enzimekből, miközben szabályozza a szervezetben keringő vér mennyiségét, s a folyadékok egyensúlyát az egész testben.

A fém eleme, amely az őszhöz társul, a yin szervek közül a tüdőhöz, a yang szervek közül pedig a vastagbélhez kapcsolódik. A tüdő a lélegzést és az energia áramlását szabályozza, s a szívvel szorosan együttműködve a tápláléknak az egész testben való szétosztását szolgálja.

A vastagbél, a Szállítás Szolgája az emésztési folyamat utolsó szakaszát irányítja, amelynek során a szervezetből eltávozó anyagok végső kiválasztásra kerülnek. A vastagbél e funkciója révén járul hozzá a szervezet megfelelő folyadék-egyensúlyához és tisztaságához.

A víz eleme, mint neve is utal rá, yin szervként a veséhez, yang szervként a húgyhólyaghoz, az évszakok közül pedig a télhez társul. Az Erő Szolgájának nevezett vese a test legfontosabb energiatárolója. Amellett, hogy kiszűri a megemészthetetlen anyagokat a vérből, s kiválasztásra továbbítja azokat a húgyhólyagnak, a vese felelős a szexualitás és szaporodás funkcióiért, s ilyenformán a test legfontosabb szexuális központját is jelenti.

A húgyhólyag, a Tárolás Szolgája a vizelettel eltávozó anyagok tárolója és kiválasztója, s egyszersmind fontos láncszemet képvisel a vegetatív idegrendszer felé, amely olyan viszonylag automatikus funkciókat irányít, mint a ki- és belégzés.

A fa eleme a tavaszhoz kapcsolódik, a szervek közül pedig a yin természetű májhoz, a Tábornokhoz, illetve a yang természetű epehólyaghoz.

A kínai orvosok a betegség okainak megállapítását gyakran a máj vizsgálatával kezdik, amely a vér méregtelenítésének, táplálásának, feltöltésének és tárolásának legfőbb szerve.

A máj látja el, a benne raktározott cukor révén, a vért energiával, s ez építi fel az ételből nyert aminosavakkal a testszövetek növekedéséhez és regenerálódásához szükséges fehérjéket.

Minthogy a máj szoros kapcsolatban áll az izomtevékenységet és az izomzat tónusát szabályozó külső idegrendszerrel, a máj kiegyensúlyozatlansága idegességet, feszültséget és dühöt eredményezhet.

Az epehólyag a nyirokrendszerrel együttműködve a méreganyagokat távolítja el az izmokból, így csökkentve az izomfájást és a fáradtságot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.