Terjed, csak terje az elhízás

Minek nekünk hamburgeradó?

Az egészségügy szereplői a világ számos pontján időről-időre előveszik az egészségtelen ételek, illetve életmód megadóztatásának ötletét.

2010.09.10 20:40portfolio.hu

Nevezhetjük ezt hamburgeradónak, hájadónak, zsíradónak, jelentésük egy és ugyanaz: plusz terhet róni azokra, akik tudatos egészségkárósító magatartást tanúsítanak. 

Az elhízás elleni küzdelemben azonban ez csupán az egyik eszköz, a kormányok emellett számos más intézkedést is bevethetnek. Megoldást jelent-e hamburgeradó? 

Az elmúlt évtizedekben megállíthatatlanul növekedett a túlsúlyos, illetve elhízott emberek aránya a fejlett országok népességén belül, de egyes szegény országokban is hasonló a helyzet - állapította meg a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) nemrégiben készített, az egészségügyben alkalmazott betegségmegelőző stratégiák hatásáról szóló tanulmánya. 

Az elmúlt 20-30 év során olyan változások következtek be az emberek életkörülményeiben (így a fizikai, társadalmi és gazdasági környezetben), amelyek jelentős hatást fejtettek ki a teljes kalória bevitelre, az étrend összetételére és a fizikai aktivitás (mozgás, sportolás) gyakoriságára és intenzitására. 

Számos ország ugyanakkor nemcsak az elhízás drámai növekedése miatt aggódik, hanem az egyes társadalmi csoportok között megfigyelt különbségek és a túlsúlyból fakadó betegségek többletterhe miatt is - vélekednek a nemzetközi szervezet szakértői.

Fontos látni, hogy az elhízás nemcsak önmagában jelent komoly veszélyt, hanem számos rizikófaktor csatlakozhat hozzá, társuló betegségek alakulhatnak ki (magas vérnyomás, magas koleszterin, magas vércukorszint kockázatai). 

Az elhízás kialakulásában fontos szerepet játszanak a genetikai tényezők, a gyakorlatban viszont hozzájárul az az egyszerű tény is, hogy nagyobb az energia-bevitelünk mint az energia-leadásunk (túl sokat eszünk és túl keveset mozgunk). 

Az elhízás terjedése azzal következménnyel jár, hogy egyre gyakrabban jelentkeznek ezek a betegségek a népesség körében, ami plusz terhet ró az erőforrásokkal amúgy is szűkében lévő egészségügyi rendszerekre. A legutóbbi becslések például arról szóltak a tengerentúlon, hogy elhízáshoz köthető betegségek költségei az Egyesült Államokban a teljes egészségügyi kiadások közel 10 százalékáért felelősek és évente 147 milliárd dollárt emésztenek fel ezek az ellátások. 

A téma fontosságát támasztja alá az is, hogy az elmúlt években igen népszerűvé váltak az elhízással és annak költségeivel, illetve következményeivel kapcsolatos kutatások.

A teljes cikk itt olvasható!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.