Ne hagyjuk elkallódni gyermekeink gyűjteményét

Képekkel: Nyári kincsek a lakásban

Kisgyerekes családok biztosan kénytelenek voltak a tengerparti vagy Balaton-parti nyaralásukból, egy nagy zsák kagylót, csigát, kavicsot hazacipelni, amit a gyerkőcök gyűjtögetettek.

2010.09.06 16:24mindennapraegyjatek.hu

Ezeket a kincseket nagy kár volna csak bosszúsan ide-oda pakolászni a lakásban, mikor igazán szép alkotások születhetnek belőlük

Tengerparti kincsek

Egy 1,5 literes pillepalacknak vágjuk le az alját, hogy egy kis tálkát kapjunk! Öntsünk bele gipszet, és kérjük meg a gyerekeket, hogy rakosgassák bele kincseiket (kagylók, csigaházak, kavicsok, botok...) Miután a gipsz megszilárdult (pár perc), vegyük ki a tálkából!

Kavicsállatkák, kavicsszörnyecskék

Íme, egy felhasználási módja a gyerekek által összegyűjtött temérdek kavicsnak: készítsünk belőlük kavicsállatkákat, kavics szörnyecskéket! Sikáljuk le a kavicsokat, és díszítsük kedvünkre fonal-hajjal, mozgó szemekkel. Biztosan nagy becsben lesznek tartva ezek a kis szörnyecskék!

Homokvár - papíron

Kenjük be ragasztóval a papíron azt a részt, ahová a homokvárat szeretnénk tenni. Szórjunk rá homokot. A felesleget rázogassuk le. Erős ragasztóval (ragasztópisztollyal) ragasszunk rá kavicsokat, kagylókat, csigákat, zászlót!

Színes kavicsok

A nyaralás alatt gyűjtött kavicsokat festékkel vagy zsírkrétával tehetjük vidámabbá. Sikáljuk le a kavicsokat, majd ha megszáradtak, fessük be őket sűrű temperával! Kisebb gyerekek szép tarka-barkára festhetik, a nagyobbak már figurákkal is díszíthetik. Ha megszáradt a festék, kenjük át decoupage lakkal, hogy tartósabb legyen a gyerekek műve.

Zsírkrétával a következőképpen díszíthetjük a kavicsokat: Tegyük forró sütőbe, hogy jól átforrósodjanak, majd megpucolt zsírkrétákat (=papír nélküli) érintsünk a forró kavicsokhoz. A színek keveredve ráolvadnak a kavicsokra, és csuda szép tarkává varázsolják őket.

Vigyázat!!! Csak óvatosan, mert a kavicsok forrók! Szóljunk többször is a gyerekeknek, hogy nem érhetnek hozzá a kövekhez. Sütőkesztyűvel vegyük ki a sütőből a kavicsokat!

Egy gyerek elé egyszerre csak egy kavicsot tegyünk több réteg újságpapírra, és folyamatosan legyünk mellettük! Ha betartjuk ezeket az óvintézkedéseket, akkor igazán jó kis feladat ez, és az eredmény is gyönyörű!

Kavicsbútor

Készíthetünk a kavicsokból apró bababútorokat is. Válogassuk ki a megfelelő kavicsokat és ragasztópisztollyal ragasszuk őket össze.

Album a nyári emlékekről

És hogy majd a hideg, téli napokon is vissza tudjuk idézni nyaralásunk legkellemesebb pillanatait, készítsünk egy kis albumot a nyarunkról, nyaralásunkról!

Válogassunk ki fényképeket (itt figyeljünk rá, hogy gyerekszemmel nézzük a képeket, olyanokat válogassunk, amik nekik emlékezetesek. Lehet, hogy mi elolvadunk egy képtől, hogy ott milyen édes kis pofát vág a gyerek, de az még nem valószínű, hogy bármire is emlékezteti a lurkót)! Vegyünk elő egy füzetet, vagy fűzzünk össze pár lapot, és ragasszuk be a képeket! Írjuk mellé, hol, milyen emlékezetes dolog történt velünk. A gyerekek díszíthetik rajzaikkal, matricákkal.

Amennyiben még több játékra kíváncsi, látogasson el a www.mindennapraegyjatek.hu oldalra, ahol a fentieken kívül még sok-sok játékötlet, letölthető játék, mese, és érdekes cikk található!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.