Ki miért válik el?

Miért szeretjük az elvált pasikat?

Több gond, a volt neje és esetleg gyerekek...ám mi van, ha ezek ellenére mégis egy elvált pasit szemeltél ki magadnak? Nézzük meg, milyen típusokkal találkozhatunk, és mire ügyeljünk velük kapcsolatban.

2010.09.02 10:00ma.hu

Egy elvált férfi jóval kompromisszumkészebb, türelmesebb, és valamennyire kitanulta már a női nemet. Ismeri a saját hibáit és korlátait, és tudja, mivel jár, ha nem dolgozik a kapcsolat sikerén.

Szóval szeressük az elvált férfit, és ne utáljuk a volt feleségeket, hiszen a munka felét elvégezte helyettünk…

Típusok:

1. Az áldozat

Akit kisemmiztek, aki igazán mindent megtett a házassága érdekében, és akinek a volt felesége igazából egy számító, gonosz nőszemély. Az áldozat szereti úgy beállítani a dolgokat, hogy semmi nem rajta múlott, és mindennek a másik volt az oka.

Emögött legtöbbször olyan férfit találunk, aki megcsalta a feleségét, aki nem volt képes a saját részét kivenni az anyagi terhekből, vagy aki fűt-fát ígért a házasság előtt, majd abból semmit nem teljesített.

Mit tehetsz?

Az áldozattal az a probléma, hogy az élet többi területén is valószínűleg pont ennyire nem vállalja a felelősséget.

Mindig oszd el kettővel, amit mond, és lehetőség szerint ellenőrizd az állításait. És ne építs rá - ha annyira imádod, élvezd a társaságát, de barátkozz meg a gondolattal, hogy hosszú távon csak magadra számíthatsz.

2. Majd én megmutatom

Amikor azt kezded észrevenni, hogy erején felül költ látványos dolgokra (mint az autó), a karácsonyi ajándékok összesen nem kerültek annyiba, mint a gyerekéé egyedül, és neked is a legjobb formádat kell hoznod, amikor a régi otthon közelébe mentek, akkor tudhatod: a pasi bizonyítási mániában szenved.

Ennek az oka valószínűleg egy kissé sárkányos exfeleség, aki sokszor elégedetlenkedett embered képességei és teljesítménye miatt, és ennek rendszeresen hangot is adott.

Mit tehetsz?

Ilyenkor a legjobb, amit tehetsz az, hogy ezt szó nélkül hagyod. Ugyanakkor kezd el minden jó dologért megdicsérni a kedvest, és valóban alakítsd ki magadban róla azt a képet, amiben ő szeretné láttatni magát.

Előbb-utóbb elhiszi neked, hogy ő nagyszerű, ügyes, okos, és roppant férfi, de ehhez neked is így kell gondolnod, őszintén és igazán. Így szép lassan alábbhagy majd a megfelelési kényszer, és lekerül a figyelme az exfeleségről és a múltról. Nagyon terápiás.

Lelki törés, ha valaki vasárnapi apuka lesz

3. Esküdt ellenségek

Az a férfi, aki állandóan szidja a volt feleségét, kárörvendő, és állandóan bekúszik a gondolatai közé az, hogyan árthatna neki, veszélyes is lehet. Szinte biztos, hogy olyan dolgokat tett a volt felesége ellen, amit az nem tud, és azt sem szeretné, hogy te tudomást szerezz róla.

A probléma ezzel az, hogy ilyen esetben az ember automatikus kényszert érez, hogy újra elkövesse ezeket a dolgokat, ami bármi lehet a hűtlenségtől a lopáson, csaláson át a testi erőszakig.

Mit tehetsz?

Ha az élet többi területén nem jellemző rá ez a viselkedés, akkor lehet neki segíteni - ha elég bátor vagy. Mindössze meg kell tudnod, mik azok a dolgok, amiket elkövetett a házasságában, és nem szeretné, hogy kiderüljön.

Ehhez sokszor kell próbálkoznod, és sok haragos kirohanással kell szembenézned, mire kibújik a szög a zsákból, de hidd el, megéri. Az egész életét - és a tiedet is - változtathatod meg vele.

4. Mindenem a gyerekem

Még ha nincs is így, ezt hangoztatja úton-félen, és amikor megismerkedtetek, rögtön az elején sietett leszögezni: neki mindig a gyereke lesz az első. Ez a mérhetetlen lelkiismeret-furdalásból fakad, amiért nem tudott igazi családot biztosítani a gyerekének, és amiért vasárnapi apuka lett belőle.

A jó hír az, hogy az ilyen férfinak nagyon fontos a család és a gyerekek. A rossz hír az, hogy erején felül, sokszor a volt feleségnek, sőt, akár a gyereknek is terhesen küzd az apa-szerepért ott, ahol már lekésett róla - vagy esetleg már másnak osztották.

Mit tehetsz?

Nem sokat azon kívül, hogy elviseled ezt az állapotot, és nem nyaggatod miatta. Örülj neki, ha hármasban szervez programot, ne akarj a gyerek mostohaanyja lenni, és ne puffogj, ha gyerek anyjával jó a kapcsolata - ez mindenkinek sokkal jobb, hidd el.

A helyzet akkor fog változni, ha közös gyereketek születik, és még akkor sem lesz ideális. Biztasd, dicsérd, és mond el neki nagyon sokszor, milyen jó apa.

Miért szeretjük őket?

Nem szabad elfelejteni, hogy az elvált férfi sok szempontból ideálisabb. Elsősorban azért, mert a legtöbben tanultak a hibákból, és sokkal tisztábban látják, mit szeretnének, és mit nem. Így nagyobb esélyünk van arra, hogy a kedves tudja, mit akar, ezért is van velünk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.