Manapság nagy gondot okoz a stressz

Vajon lehet stressz nélkül élni?

A stressz és a feszültség számtalan módon megnyilvánulhat. Van, aki másokra vetíti, és van, aki magába fojtja. A stresszes élet pedig tudjuk, hogy hová vezet!

2010.08.23 17:00ma.hu

A legtöbben úgy gondoljuk, tudjuk is mit jelent, és hogy bennünket ez biztos nem érint. Vagy maximum egy kicsit...

Egyes felmérések szerint az Európai Unió tagállamaiban a munkahelyi stressz közel 40 millió munkavállaló egészségét veszélyezteti. A legnagyobb stressz-forrás mégis a munkahelyünk, amely sokszor mozgásszegény, monoton, nem ritkán lélekőrlő, értelmetlen bürokráciával fűszerezett és idegileg is rettenetesen kimerítő.

A legtöbb elfojtott stresszt eredményező munkakör azt hiszem a vállalati középvezetőké, és azoké, akik közvetlenül a cég ügyfeleivel dolgoznak. A bolti eladótól a telefonos ügyfélszolgálatosig mindenkinek bőven kijut a stressz helyzetekből. A minden napi kemény munkahelyi versengés és a főnökeink, vagy ügyfeleink elvárásai hatására a stressz reakciók beindulnak.

Megnő a vérnyomás, felgyorsul a szívverés, megváltozik a verejtékezés, ezzel a só-víz háztartás, illetve a tápcsatorna ereiből és a lépből a vázizomzat felé áramlik a vér.

A vérnyomás tartósan emelkedetté válik, mivel a felgyorsult szívverés miatt az erek nem képesek rugalmas falukkal a finom szabályozásra. A megnövekedett verejtékezés felborítja a só-háztartást, ezzel tovább rontja a finom szabályzás lehetőségét.

Nem véletlenül a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a magas vérnyomás az elsődleges következményei a stressznek. Amiben egyébként Magyarország igen előkelő helyet foglal el a "világranglistán".

Az állandósult rejtett stressz miatt a tápcsatornában jelentkező tartós vérellátási zavar fokozza a fekély hajlamot, és rontja az emésztést. A rossz emésztés és az újabb stressz, növeli a savtermelést, ami tovább rontja a helyzetet.

Ráadásul ez egy ördögi kör, mivel az egészségromlás miatt csökken a munkaképesség, ami újabb stressz forrásként jelentkezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.