Torna, tea, D-vitamin

Az Alzheimer-kór elkerülhető!

Az időseket sújtó egyik legkomolyabb elváltozás az Alzheimer kór, ami a mentális képességek folyamatos leépülésével jár. A betegség azonban megelőzhető, pár egyszerű módszerrel.

2010.08.16 17:53medipress.hu

Az amerikai Alzheimer Szövetség idén Honoluluban tartotta rendes évi tudományos összejövetelét, amelyen három tanulmány ismertetése jelentette a legnagyobb horderejű eseményt.

Az elsőt a bostoni Brigham kórház munkatársai végezték, 1200 idős ember 20 éven keresztüli megfigyelésével.Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál az öregeknél, akik rendszeres testmozgást végeztek, az átlaghoz képest mintegy 40 százalékkal csökkent az esélye a demencia kialakulásának.

A második munkát Lenore Arab, a Kalifornia Egyetem kutatója jegyzi, akinek sikerült kiderítenie, hogy az Alzheimer megelőzésében a teafogyasztásnak rendkívül fontos szerepe van. A rendszeresen teát iszogató idősek esélye a kórra nagyjából 37 százalékkal volt alacsonyabb, mint átlagos társaiké. Az adatokat 14 éves megfigyelés során nyerték ki az igen nagy számú, mintegy 4800 főt számláló mintából.

A harmadik tanulmány összefüggést talált a D-vitamin, és a kór kialakulása között. A munkát a brit Exeter egyetem szakértői végezték, és arra jutottak, hogy azoknál, akik D-vitamin hiányban szenvednek mintegy 42 százalékkal valószínűbb, hogy kialakul a folyamatos leépülés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.