Lehetőleg délelőtt együnk gyümölcsöt

Hogyan együnk a mindennapjainkban?

Az itt leírt tanácsok inkább csak kiragadott irányelvek, hiszen ez egy akkora témakör, amivel már könyvtárnyi mennyiségű könyvet megtöltöttek a táplálkozástudományok szekértői.

2010.08.16 09:39naturarkanum.hu

Egyik fontos alapszabály: minél több nyers és feldolgozatlan ételt - főként zöldségeket, valamint gyümölcsöket  fogyasszunk. Különösen a zöld, valamint a csíranövények hasznosak, mivel nagyon sok energiához és hasznos tápanyaghoz juthatunk hozzá rajtuk keresztül.

Ami a gyümölcsöket illeti, minél magasabb a cukortartalom, annál jobban savasítanak. Ehetünk viszont citromot, illetve grépfrútot, hiszen a bennük lévő citromsav lebomlás után lúgosít, vagy meggyet, esetleg nem túl érett almát is.
 
Arra viszont figyeljünk, hogy ne közvetlenül étkezés után együnk gyümölcsöt (és egyszerre csak egyféle gyümölcsöt fogyasszunk).

Az emésztés a szervezet energiájának akár a 80%-át is elvonhatja. Azaz, ha nagyon nehezen emészthető ételeket eszünk, akkor nem marad energiánk az élethez. Lelassulunk, elfáradunk, elálmosodunk.

Pl. ha egy vajas kenyér után megeszünk egy almát, akkor az alma tolja maga előtt a szénhidrátot. A következmény, hogy a szervezet idő hiányában nem tudja kivonni a tápanyagokat az ételből, szóval ettünk is, meg nem is.

A fenti három állításból adja magát a következtetés: lehetőleg délelőtt együnk gyümölcsöt. A gyümölcsöt könnyű megemészteni, kellően kalóriadús és sok hasznos tápanyagot tartalmaz. Reggel semmilyen lassúbb anyag nem áll majd az útjában, ugyanakkor ennek megemésztése nem fog sok energiát elvonni a test egyéb feladataitól.

Ételeinket süthetjük, főzhetjük de a lényeg az az, hogy sajnos általános probléma, hogy „túl” sütjük, főzzük az élelmiszereket. Tudni kell, hogy hiába a zöldség és a benne szereplő szerves ásványi anyagok, nagy hő hatására ezek az ásványi kötések felbomlanak és mint szervetlen ásványi anyagok kerülnek be a szervezetünkbe. Ugyanígy a vitaminok is megsemmisülnek magas hőmérsékleten. A végletekig főzött lecsó tehát, annak ellenére, hogy egészséges zöldségek az alapjai, nem túl egészséges étel (a paradicsom amúgy is gyümölcsnek számít pH értéke alapján, ezért a lecsó nem éppen jó összetételű étel lúgosításhoz).

Mindenki másik kedvenc témája az olajok, zsírok. Mit, mivel érdemes főzni, sütni? Ezekről a következőt érdemes tudni. A zsírok főleg magas, de az olajok már alacsony hőmérsékleten is pörkösödnek (ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy megégnek). Ez pedig rákkeltő. A megégett olajt ne használjuk fel újra és ha lehet ne használjuk semmi más célra se. Jobb mielőbb megszabadulni tőle.

Az olajokat ha mód van rá, jobb az elkészítés végén hozzáadni az ételhez. Főleg hidegen sajtolt olajakat javaslok (hidegen sajtolt olíva-, lenmag-, napraforgó-, tökmag-, ligetszépe olaj). Főzéshez, sütéshez használjon minőségi növényi zsírokat, például pálmazsírt vagy kókuszzsírt. Ezeket bioboltokban tudja beszerezni. Húsok sütéséhez használjon inkább állati eredetű zsírokat. Ezekből úgyis ilyen zsírok sülnek ki. Margarint, vajat nem ajánlom igazán, hogy használjon, mert ezek általában a legrosszabb minőségű növényi zsiradékokból készülnek.

Külön kiemelném az olivaolajat (oliva bogyót), amely nagyon gazdag káliumban, amit biológiailag jól hozzáférhető formában tartalmaz. Ezért javaslom használjon minél több olivaolajat, lehetőleg első sajtolásból származó, hidegen sajtolt olaj formában (ez az információ általában fel van tüntetve az üvegeken). Az olivabogyó és –olaj legyen mindennapi táplálékunk része. A bőrének is kifejezetten jót fog tenni.

Téli időszakokban a hideg érzékenységem miatt rendszeresen kiszárad a bőröm. Régebben ez képes volt olyan mértéket is ölteni, hogy amikor ökölbe szorítottam a kezemet, akkor a hajlatoknál kiserkent a vér.

Nem nagyon használt semmilyen kézkrém, mígnem egy kolléga fel nem hívta a figyelmemet az olivaolaj hihetetlen tulajdonságaira. Minden nap lenyeltem egy kanál olajat (mondjuk lehet salátára is önteni, aki nem szereti az ízét). Már az első alkalom után érezhető volt, hogy kezdett visszaállni a bőröm ruganyossága, megszűnt a vérzés is. 2-3 nap után teljesen eltűnt a száraz bőr a kezeimről. Azóta sem találtam ennél hatékonyabb módszert erre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.