Ámokfutott a Krétakör

Nincsenek határok: alkoholtól elázva fesztiválozik a magyar

Elgondolkodtató eredménnyel zárult a Heineken Hungária és a Krétakör felelősségteljes alkoholfogyasztás témáját feldolgozó fesztiválhelyszíni akciósorozata.

2010.08.09 09:05ma.hu

A Krétakör alkotóműhelyének figyelemfelhívó performanszaira egy önáltatásból és társas befolyásolhatóságból építkező fiatalfelnőtt közönség reagált - meglepően őszintén.

A 2010-es VOLT és Balaton Sound fesztiválokon készített kisfilmek a www.holahatar.hu weboldalon láthatóak. Hogyan reagálnak a fiatalok a szemlátomást erősen ittas színész néha önveszélyes „ámokfutására”? – tette fel a kérdést a kamera mögül a krétakörös Fancsikai Péter.

Látják-e benne magukat, elgondolkodnak-e azon, hogy milyen kiszolgáltatottá tesz a mértéktelen, kontroll nélküli alkoholfogyasztás? Megéri-e feszültségoldóként használni az alkoholt az ismerkedésben egy olyan helyszínen, ahol a kivételes zenei programok és a mindenre nyitott fiatalok játszák a főszerepet? Segítenek-e a túlzott alkoholfogyasztás következményeitől szenvedő társukon a többiek, vagy csak kinevetik? – az ilyen és ehhez hasonló kérdéseket felvető kisfilmek a www.holahatar.hu weboldalon láthatóak.

Ezzel az újszerű, eddig nem használt eszközzel igyekezett megszólítani a mértéktelen és felelőtlen alkoholfogyasztás kapcsán a leginkább veszélyeztetett fiatalfelnőtteket a kezdeményezés ötletgazdája, a Heineken Hungária Zrt.

A „Hol a határ? – Láss tisztán, dönts felelősséggel!” főcímsorral futó, szakmai együttműködéseken alapuló programjához a társadalmi problémákra talán leginkább érzékeny és ezeket legjobban megfogalmazni tudó alkotóközösséget, a Krétakört kérte fel közreműködőnek.

Az együttműködés egy figyelemfelhívó kisfilmmel indult és a Heineken Hungária által támogatott zenei fesztiválok – VOLT, Heineken Balaton Sound – helyszínein futó akciósorozattal folytatódott. A helyszíni performanszokat rögzítő videók és a performanszok kapcsán készült interjúkban a megkérdezett fiatalok meglepő őszinteséggel, önkritikával vallanak az alkoholfogyasztáshoz, mint feszültségoldó technikához és a társas befolyásolhatósághoz fűződő viszonyukról.

A beszélgetések tovább árnyalják a múlt év során, az EIKKA ifjúságkutató szakemberei által a Heineken Hungária megrendelésére készült kutatások eredményét: a preventív aktivitásnak a fiatalabb korosztályok felé kell fordulnia, de ennek előfeltételeként a hozzájuk vezető út mellett meg kell találni a közös nyelvet is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.