Fontos megtanulni!

A maszturbáció és önkielégítés szerepe

A fiúknak a magömlés kontrollját/ késleltetését kell megtanulniuk, a lányoknak magát az orgazmus képességét, tehát hogy el tudjanak jutni az orgazmusig önkielégítéssel, majd párkapcsolatban.

2009.02.22 09:31szexterapia.hu

A maszturbáció a nemi szervek kézzel történő ingerlését jelenti, ha a nő vagy férfi önmagának okoz kézzel szexuális izgalmat vagy kielégülést. Az önkielégítés fogalma annyival tágabb, hogy ezt is önmagának végzi az ember, de használhat a kezén kívül segédeszközt: párnát, paplant, plüss játékállatot, vízsugarat, vibrátorokat, gésa golyókat, vagy csak összehúzza combizmait, ringatózik, stb. hogy csak a leggyakoriabbakat említsem.A fiúknál és a lányoknál lényegesen eltérő funkciója van az önkielégítésnek a pszichoszexuális fejlődésben.

A fiúknak nem kell "tanulniuk" az orgazmus élményét. 12-14 éves korban az első spontán (éjszakai) magömléssel (pollúcióval) átélik az orgazmus élményét is. Esetenként már korábban magömlés nélküli önkielégítéssel is lehet orgazmusuk. A lányoknál ehhez hasonló jelenség nincs. A serdüléssel a menstruáció megjelenése jár együtt, mely tényleg nem jár szexuális kielégüléssel. A lányoknak tehát meg kell tanulniuk az orgazmust elérni! Ez tapasztalatok és gyakorlat kérdése. Valamint lelki beállítódás, gátlás, bűntudat is gátolhatja ezt.

Másfél - két éves kortól előfordul a genitális öningerlés. A kislányok, kisfiúk néha szinte beleizzadnak ebbe a tevékenységbe. Óvódás kortól már elég értelmesek ahhoz, hogy megmagyarázzuk, hogy ezt mások előtt, vagy az oviban ne tegyék. Lehet, este az ágyukban, ha egyedül vannak. Illetve megpróbálhatjuk elterelni erről a figyelmüket, és más tevékenységgel lekötni őket. Csak akkor problémás az önki, ha ez kerül a gyerek tevékenységének központjába, ha más tevékenységek rovására megy, azaz "kényszeresen" végzi a gyerek.

Az óvódás kor végén, kisiskolás korban a kisfiúk, kislányok is felfedezik, tapasztalják külső nemi szerveik érzékenységét izgatásra. Ez lehet az első önkielégítéses, pontosabban öningerlési életszakasz. A kisfiúk a pénisz, a kislányok a csikló érzékenységét tapasztalják meg. Ebben a korban még ritkábban a hüvelybejárat környékét. Előfordul esetenként, hogy akár az orgazmus eléréséig is eljutnak. Serdülőkorban a fiúk nagy része ráérez, hogy önkielégítéssel megelőzhető a spontán éjszakai magömlés. Vagy egyébként is jobb? Ebben a 13-16 éves időszakban általánossá válik a rendszeres önkielégítés a fiúknál. A lányok a csikló izgatásával , a hüvelybejárat ingerlésével izgalmi állapotba jutnak, benedvesednek.

Ezzel az érzéssel meg kell barátkozniuk. Mit tehet a szülő? Ha tapasztalja a jelenséget, vagy a nyomokat? Mindenképpen tapintatosnak, elfogadónak kell lenniük. A legjobb az lenne, ha minden serdülő fiúnak a szülei (apja vagy az anyja) elmondaná, hogy ez természetes dolog.

Két dologra kellene felhívni a serdülő fiúk figyelmét az önkielégítéssel kapcsolatban:

1.Ne kapkodják el! Ne siessenek, ne legyen bűntudatuk! A merevedéstől legalább 6-9 percre húzzák ki a magömlésig. Nem a gyors magömlés a cél !

2.Normális, hetero fantáziákat vagy normál pornó anyagot használjanak stimulánsként. Ez utóbbi lányoknál is fontos. Ugyanis, ha perverz, parafil helyzetekhez, tárgyakhoz kötődik a szex fantázia, ez befolyásolhatja károsan a szexuális irányultságot. Rögzítő hatása lehet.

Ezért nem kellene a fiatalokat elzárni az egészséges pornótól!!! Az interneten se a perverz, állatias, szado-mazo, és pisi-kaki, pedofil, gerontofil, fetisiszta, stb. perverz (parafil) oldalakat keressék és találják meg. Ez a két fő kritériuma van fiúknál/férfiaknál a "progresszív" = fejlesztő önkielégítésnek. A lányoknál az önki funkciója más. A csiklóorgazmust és a hüvelyi orgazmust is tanulni kell.

Az öningerlés, önkielégítés, pettingtapasztalatok, az előjátékok, majd közösülések sorozata mind fejleszti a nők szexuális érzékenységét és orgazmuskészségét. Ezek nélkül nem megy. Nem egy kapásból készen lévő adottság a nők orgazmus képessége! Vita tárgya a Magyar Szexológiai Társaságon belül is, hogy mennyire kellene egyetérteni, vagy ösztönözni a lányok önkielégítését (csiklóingerlés). Szerintem előnyben vannak a párkapcsolati szex terén azok a lányok, akik már valamilyen módon (önki, petting) eljutottak az orgazmusig. Több gond merül fel azoknál a fiatalasszonyoknál, akiknek az életéből ez kimaradt bűntudat, neveltetés, tapasztalatlanság miatt.

Ahogy lehet, az ifjú hölgyek önkielégítésnél izgassák a hüvelybejáratot és a hüvely külső harmadát is. Amennyiben a szűzhártya rugalmassága megengedi, ujjal a hüvely alsó harmadát is ingerelhetik. Kereshetik a G -pontot. Nem szűz hölgyeknél a Kegel gyakorlatok végigvitelét is javasolják.

Végül a párkapcsolatban élő hölgyeknek és uraknak a figyelmébe: azokat az europai kutatásokat, melyek szerint a párkapcsolatban élő férfiak 63 %-a , a nők 31 %-a végez rendszeresen hetente/kéthetente (esetleg többször is) önkielégítést. És ez a pszichológusok vizsgálata szerint nem megy a párkapcsolati szex rovására. Ezt valahogy úgy kell elképzelni, hogy másféle kielégülést nyújt, úgy mint pl. az erotikus álmok. Ezt el kell fogadni. Ez nem a kapcsolat kihűlésének a jelzője!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.