Csökken az izomtónus, fokozódik az anyagcsere

Pihenjünk, lazítsunk itthon - thai masszázzsal!

A nyári kánikulában természetesen mindenkiben megszületik a vágy, hogy távoli tájakra utazzon.

2010.07.16 15:30

Persze, ez a kívánságunk nem mindig valósulhat meg,  akár azért, mert éppen nem kapunk elegendő szabadságot, akár pénztárcánk nem engedi meg a hosszabb kiruccanást. Egy-két órányi kényeztetést, képzeletbeli utazást, csipetnyi luxust azonban mindenki megérdemel, kortól, nemtől, egészségi állapottól függetlenül. Ne habozzunk hát tovább, itt a legmegfelelőbb alkalom, hogy kipróbáljuk a thai masszázst, amely optimizmussal, energiával tölti fel testünket, lelkünket, nem beszélve a közismert gyógyító hatásáról.

Az Európában is egyre ismertebb és népszerűbb thai masszázs kapcsán sokaknak a szexualitás jut eszébe, pedig a tradíciókat megismerve kiderül, hogy egy sokkal komplexebb, testi-lelki-szellemi harmóniát segítő módszerről van szó. A masszázs legkorábbi emlékei Kínába vezetnek vissza 5000 évvel ezelőttre, amikor ezt a különleges masszázs-technikát a test gyógyítására alkalmazták. Ugyancsak olvashatunk róla az indiai Ayur Vede könyveiben is ie. 1800 körül. A hiedelem szerint a tradicionális thai masszázs Indiából származik, a Buddhizmus és az indiai kultúra elterjedése során érkezett Thaiföldre.

1836-ban III. Rama király uralkodása idején egy királyi rendelet alapján az ősi művészetek és tudományok területén felgyülemlett hatalmas tudásanyag gondozására és továbbadására iskolát alapítottak, Thaiföld első egyetemét, amelynek a What-Pho monumentális temploma adott otthont. A gyűjtőmunka eredményeként köteteket állítottak össze, csokorba fogva az ősi orvosi tudományok, a gyógyszerek és a tradicionális masszázs témaköreit.

1906-ban a Nagy V. Rama király uralkodása alatt lefordították a gyűjteményt az ősi nyelvről napjaink thai nyelvére, s ez a Királyi Orvosi Szöveg Könyv tartalmazta az ősi masszázs-technikákat, a testben húzódó speciális vonalak és pontok élettani jelentőségének részletes ismertetését, és az ezekhez kapcsolódó terápiás módszereket. 1962-ben nyílt a What Pho Orvosi és Masszázs Iskola, és elkezdődtek az első tradicionális tanfolyamok. Számos neves és nagy tudású masszázs mester kapott meghívást a hallgatók oktatására. A magas színvonalú oktatás napjainkban is folyik, és a világon egyedülálló What Pho masszőrdiplomával látja el a tanfolyamon végzetteket.

Az élettani pontok ismeretén nyugvó keleti masszázs alapvetően eltér az európai masszázstól. Az akupunktúrás pontokat masszírozva egyensúlyt teremt a test egyes részei között, a megrekedt energiákat újra működésbe hozza. A meghatározott pontokra irányuló masszázs elősegíti a teljes relaxációt, mind fizikailag, mind mentálisan kiegyensúlyozottá tesz. Emellett nagyon hatásos a szív- ér érrendszeri, emésztőrendszeri és mozgásszervi betegségek kezelésében és megelőzésében. Kiválóan alkalmas fájdalmak és merevségek oldására. Elősegíti a testi-lelki harmóniát, és optimizmussal tölti fel a szellemet.

A masszázs rendkívül kellemes, jó közérzetet teremtő kezelési mód. A bőrben lejátszódó élettani folyamatokat serkenti, hat az izomrendszerre, az idegrendszerre. A napi stresszből származó feszültségek gyakran megzavarják az alvást, fáradtságot, ingerlékenységet és érzelmi kimerültséget eredményezve. Így csökken a tűrő- és állóképesség, ami az új nap kihívásaival való szembesüléshez szükséges. A relaxációs masszázs ellazítja a feszült izmokat és megnyugtatja az idegrendszert, ami a test ritmusának lelassulását idézi elő. Ennek következtében csökken a vérnyomás, lelassul a szívritmus, mélyebb és szabályosabb lesz a légzés és így megteremtődnek a pihentető alváshoz szükséges feltételek.

A masszázs közvetlen hatásaként csökken az izomtónus, fokozódik az anyagcsere és így növekszik az izmok rugalmassága és teljesítőképessége. A fáradt izmok gyorsabban regenerálódnak, állóképességük javul. Ezt a hatást használják ki a sportmasszőrök az aktív sportolók felfrissítésére, és teljesítményének fokozására. A nap, szmog, hiányos étrend és a természetes öregedés mind hozzájárulnak a bőr kiszáradásához, ráncosodásához és fiatalos jellemzőinek általános elvesztéséhez. A masszázs kitágítja a bőr kapilláris ereit, ezzel növelve a létfontosságú, sejteket tápláló anyagok felvételét, és felgyorsítja az ártalmas méreganyagok eltávolítását. A fokozott vérkeringés elősegíti a bőr megfelelő nedvességtartalmának biztosítását, megakadályozva annak kiszáradását és viszketését.

De mi is történik velünk egy-egy pihentető thai masszázs közben? A tradicionális thai masszázs alapelemei között találjuk a jógát, olyan testhelyzeteket, pozitúrákat, amelyek nyújtják az izmokat, megnyújtják a testet és a lelket, csökkentik a feszültséget. A Thai Masszázst végző masszőz folyamatos lazító ritmusú mozgást végez, amit a masszázst fogadó személy is átvesz, passzívan átmozgatva és megdolgoztatva az összes érintett testrészt.

A Thai Masszázs a környezet és a mozgás jellegéből adódóan ellazult állapotot teremt, amelyet a masszázs időtartama alatt a kezelés speciális koreográfiája segít folyamatosan fenntartani. A Thai Masszázs természetesen nem csak passzív jógaként funkcionál. Tulajdonképpen reflexológiai kezelés, amely a lábfejekre, a kezekre, a fülekre és az arcra összpontosít. A Thai Masszázs során a masszőz az energiavonalakon az ún. Zen vonalakon dolgozik a feszültség és az energia elzáródások megszüntetése érdekében. Ezeket a vonalakat meridiánoknak is nevezik, amelyekben zavartalanul áramlik az életenergia, ha a test egészséges. Az akupresszúrás pontokon a masszőz a hüvelykujjait, az ökleit, a könyökeit és a sarkait használva dolgozik. A jóga, a reflexológia és az akupresszúra kombinálása teszi a thai masszázst egyedülálló és hatékony kezeléssé.

A tradicionális thai masszázs kipróbálásához ma már nem okvetlenül kell Thaiföldre utaznunk, autentikus berendezési tárgyakkal, bambusszal és buja zöld növényekkel díszített, hangulatos szalont találunk többek között a belváros szívében, ahol bárki megismerheti a thai masszázs ősi csodáját 360 négyzetméteren, 22 masszírozó hölgy segítségével, és a lábmasszázs, olajos masszázs, herbál masszázs vagy tradicionális thai masszázs igénybevétele mellett vagy éppen közben még üzleti tárgyalásokat is folytathat a speciális VIP szobában.

Tehát, ha nem is repít minket álmaink sugárhajtású repülőgépe a messzi Thaiföldre, egy-két órára hagyjuk magunkat elvarázsolni itt a forró magyar nyárban is!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.