Sima? Karcos? Kellemetlen?

WC-papírokat vett górcső alá a Tudatos Vásárlók Egyesülete

Sok a hiányzó információ és kevés az újrapapír - többek között ezeket állapította meg a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) WC-papírokat vizsgáló környezet- és fogyasztóvédelmi tesztjében.

2010.07.12 17:30MTI

A TVE 32-féle toalettpapírt vizsgált a csomagoláson feltüntetett információk alapján. A termékeket 12 áruházláncból szerezték be: a Kaiser’s, a Spar, a CBA, a Match, a Tesco, a Lidl, a DM, a Rossmann, a Schlecker, a Reál, a One Euro Market és a Profi üzleteinek kínálatát szondázták. A civil szervezet hétfői közlése szerint a legmagasabb pontszámot a Profi Takarékos Profi nevű terméke érte el (13 pont); ez az áru Magyarországon, újrahasznosított papírból, színezés és felületkezelés nélkül készül, emellett az egyik legkedvezőbb árú terméknek is bizonyult.

A legrosszabb értékelést a Kleenex Premium és a Tesco termékei kapták (6 pont) a rendkívül hiányos tájékoztatás, valamint gyenge környezetvédelmi jellemzőik miatt. A TVE egyik központi megállapítása, hogy várakozáson alul, nagyon kis számban szerepeltek a kínálatban újrahasznosított papírból készült termékek. Mint írják, a néhány kapható környezettudatos papíráru némelyikén nem is szerepel az újrahasznosított terméket jelölő embléma, csupán a csomagoláson szereplő apróbetűs szöveg utal a másodlagos alapanyagra (szekunder rostanyag/újrahasznosított papírból készült). A civilek azt is nehezményezik, hogy a vásárlói döntést segítő független környezetvédelmi minősítő logót, címkét (pl. FSC) egyetlen terméken sem találták.

Sok esetben – elsősorban a sajátmárkás termékeknél – az is előfordul, hogy nincs feltüntetve a gyártó neve és a gyártás helye, ami (bár legális) a fogyasztók informálása szempontjából nem előremutató - hívják fel a figyelmet. A TVE szerint "tekintve az óriási fogyasztást, mind a fa-, mind az energiafelhasználás csökkentése felé nagy lépést jelentene az újrahasznosított papírból készült, minél kevésbé kezelt termékek arányának növekedése". Emlékeztetnek, hogy a papír újrahasznosítása mintegy 75 százalékos víz- és 60 százalékos energiamegtakarítással jár. A papír illatosításáról megjegyzik, hogy az nemcsak fölösleges, de káros is a fogyasztó számára, ugyanis bőrirritáló, allergizáló hatású lehet.

A teszt részletes eredménye és az összehasonlító táblázat a www.tudatosvasarlo.hu/cikk/termekteszt-wc-papir internetes oldalon olvasható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.