Extra erős vakcina?

A H1N1 vakcina a spanyolnátha vírusa ellen is védte az egereket

Védettek lehetnek a spanyolnátha vírusa ellen is azok az emberek, akiket beoltottak a H1N1 influenza ellen - közölték kedden amerikai kutatók.

2010.06.16 19:28MTI

A New York-i Mount Sinai orvostudományi intézet szakemberei az 1918-ban 50-100 millió áldozatot követelt spanyolnátha vírusa ellen is hatékonynak találták a 2009-es H1N1 influenza elleni vakcinát egérkísérleteikben.
 
Attól nem tartanak a kutatók, hogy a spanyolnátha vírusa természetes módon visszatér, ám az nem zárható ki, hogy valaki biológiai fegyverként felhasználja az izolált vírustörzset.
 
A Nature Communications által közzétett publikáció szerint a H1N1-vakcina más törzsekkel szemben is keresztvédettséget nyújt. Az egykori halálos influenzavírust alaszkai áldozatok megfagyott testéből vett minták alapján, genetikai elemzőmódszerek felhasználásával rekonstruálták a tudósok.
 
Mint Adolfo Garcia-Sastre kutatásvezető elmondta, a vírus rekonstruálása fontos eredmény volt a világjárványok vizsgálata szempontjából, ám egyúttal aggodalmakat is keltett, hogy a vírus kikerülhet az ellenőrzött laboratóriumi körülmények közül.
 
"Kutatásunk igazolja, hogy a 2009-es H1N1 influenza vakcina véd a spanyolnátha vírusa ellen, ami fontos áttörés egy, az 1918-ashoz hasonlóan pusztító világjárvány megelőzése szempontjából" - hangsúlyozta Garcia-Sastre az egérkísérletek eredményeit összegezve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.