A betegek érdeke vagy a bürokráciáé?

Szervátültetési koordinátort akar minden kórházban az Európai Parlament

Minden kórházban nevezzenek ki szervátültetési koordinátort - javasolta az Európai Parlament (EP) strasbourgi ülésszakán a témakörben elfogadott szerdai állásfoglalásainak egyikében.

2010.05.20 10:13MTI

Az EP szerint a tagállamoknak lehetővé kell tenniük, hogy polgáraik jelentkezhessenek lehetséges szervdonornak, illetve, hogy erről személyi igazolványuk vagy jogosítványuk is tartalmazzon információt. Ennek az EP-állásfoglalásnak nincs kötelező ereje, az úgynevezett saját kezdeményezésű jelentések közé tartozik.

Megszavazták ugyanakkor a parlamentben azt a jogszabálytervezetet is, amelyet az Európai Bizottság dolgozott ki az emberi szervek átültetésének minőségi és biztonsági előírásairól. Ez a tervezet most a tagállami kormányokat képviselő Tanács jóváhagyására vár.

Egyebek közt azt tartalmazza, hogy minden tagállamban ki kell jelölni a minőségi és biztonsági előírások betartását felügyelő hatóságot. Az élő donorokat a lehető legnagyobb védelemben kell részesíteni, a szervadományozásnak önkéntesnek és ellenszolgáltatás nélkülinek kell lennie, ez azonban nem zárhatja ki, hogy a donorok kompenzációt kapjanak kiadásaikért, illetve jövedelemkiesésükért.

A tagállamoknak tiltaniuk kell az emberi szervekkel kapcsolatos, pénzt ígérő vagy kérő hirdetéseket. Az Európai Unióban jelenleg mintegy 60 ezren várnak szervátültetésre, közülük naponta átlagosan 12-en halnak meg.

Az elfogadásra váró uniós szabályozás igyekszik megkönnyíteni a szervadományozást, az átültetést és a szervek tagállamok közötti cseréjét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.