Légzési nehézségekkel küszködnek a babák

Császármetszés is lehet a légzési nehézségek oka

Egy dán tanulmány szerint a császármetszéssel világra segített kisbabák nagyobb eséllyel szenvednek légzési problémáktól, mint természetes úton született társaik.

2008.02.27 19:53medipress.hu

A műtéti úton született gyermekek esetén ötször nagyobb az esélye annak, hogy mesterséges lélegeztetést igénylő komoly légzési nehézségek lépjenek fel, állítja a tanulmány, melyet a Society for Pneumology and Respiratory Medicine jelentetett meg a németországi Wernében. A tanulmányban felhasznált adatok azt mutatják, hogy a 37. terhességi héten császármetszéssel született gyermekek közül minden tizedik légzési nehézségekkel küszködött.
 
Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a katekolamin szintje nem emelkedik meg ebben az esetben” – jelentette ki Dieter Koehler professzor, a társaság tudományos munkatársa. A fent említett stresszhormont az anya választja ki normál szülés esetén, a fájások alatt. Ez gondoskodik arról, hogy kevesebb folyadék kerüljön a gyermek tüdejébe, ezzel egy időben pedig olyan anyagot termel, amely kitágítja a tüdőhólyagocskákat.
 
Az eredmények értelmében csak akkor lenne szabad császármetszést végrehajtani, ha az orvosilag feltétlenül indokolt, mondja Koehler. A tanulmány 35 000 gyermek adatait dolgozta fel, akik a 37. és 41. terhességi hét között jöttek világra. Kb. 2700 gyermek született császármetszésel ezek közül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.