Nesze neked, magas vérnyomás

Sótlanabb lesz Amerika

Mérsékelni tervezi az élelmiszerek sótartalmát az amerikai élelmiszerfelügyelet (FDA), hogy csökkenteni lehessen a magasvérnyomásos- és szívbetegek számát - közölte a hatóság egy névtelenséget kérő tisztségviselője kedden.

2010.04.20 19:13MTI

Az amerikai kormány együtt akar működni az élelmiszeripari vállalatokkal annak érdekében, hogy a levesektől kezdve a mogyoróig fokozatosan minden élelmiszerbe kevesebb só kerüljön. Az FDA korlátozni fogja az ételek sótartalmát.

A folyamatot - amelynek során sok ezer termék sótartalmát fogják megvizsgálni - több évre tervezik, hogy az amerikaiak ízlése át tudjon állni a kevésbé sós, egészségesebb élelmiszerekre. Egyes források szerint az élelmiszergyártás egészét érintő átfogó folyamat akár 10 évig is eltarthat. Az Egyesült Államokban jelenleg nincs korlátozás az élelmiszerek sótartalmára vonatkozóan, ugyanis a só biztonságos összetevőnek számít. Ugyancsak kedden hozta nyilvánosságra az amerikai Orvostudományi Intézet állásfoglalását arról, hogy az élelmiszeripar megregulázására van szükség. A szakértők szerint az amerikaiak javarészt feldolgozott élelmiszereket fogyasztva és éttermi ételekkel viszik be az ajánlottnál nagyobb sómennyiséget. A független intézet - amelynek véleménye, jelentései meghatározó erejűek a kormányzat egészségügyi politikájának kialakításában - már elkezdte kidolgozni a szükségesnek ítélt intézkedéseket.

A sok só fogyasztása hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához, szélütéshez, vesebetegségekhez és szívproblémákhoz vezethet. Egy ember napi szükséges sóadagja átlagosan 1500 milligramm, az amerikaiak ezzel szemben több mint kétszer ennyit, 3400 milligrammot juttatnak be szervezetükbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.