Fáj a lába? Íme a megoldás!

Spirálgimnasztika - Gyógyír a lábnak

Ameddig nem okoznak panaszokat lábaink, nem is gondolunk arra, hogy milyen komoly szolgálatot végeznek számunkra. Amikor azonban baj éri, rájövünk, hogy nélkülük nem megyünk semmire.

2008.02.27 06:52ideal.hu

A különböző lábpanaszoktól - bütykök, harántboltozat-, bokasüllyedés stb. - eddig alig-alig vagy csak műtéttel tudtunk megválni. Most azonban itt van a spirálgimnasztika, s mindez sokkal egyszerűbbé válhat!

A spirálgimnasztika alapját az emberi mozgásfolyamatok bizonyos modellje képezi. Nem kevesebbről van szó, mint az izmok, az inak, a szalagok, a csontok mozgás közbeni együttműködésének újszerű szemléletéről. Az új gyógymód és tréning lényegét a „természetes spirál”, vagyis a medicinában eddig kevés figyelemre méltatott, spirálrugóhoz hasonló elfordulás képezi. Ez az emberi mozgásszervek anatómiájának egyik jellemzője, és kimutatható a különböző testrészekben: a keresztszalagokban, forgó ízületekben, az átlósan futó izmokban.

A láb spiráldinamikája

A spiráldinamika elve a láb működésén is megmutatkozik, hiszen a spirálrugószerű alakzat a láb szerkezetében is fellelhető. Az elfordulás a sarokcsontból kiindulva a lábközépcsontokon át jut el a nagyujjig. Ily módon harántboltozat, üreg keletkezik a lábközépcsontok alatt. A vádli izmai és a sípcsonton tapadó izmok kengyelhez hasonló formát alkotva futnak a boltozat alatt és tartják az üreget. Ez az adottságunk egy átlagos élettartam során mintegy 40 ezer kilométeres út megtételére tesz képessé bennünket. Ez a ruganyosság teszi lehetővé továbbá azt is, hogy a lábunk akár egy kisebb kocsi súlyának megfelelő tömeget is elbírjon például egy hatméteres távolugrás esetén.

Lábunk stabilitását tehát a spirálok dinamikája is segíti. A spirál jelentősége a rugózásban rejlik, ez óvja az ízületeket és a csontokat. Ha a spirál nem működik, „beomlik” a harántboltozat, s ez szükségszerűen lábkárosodást okoz. Tovább rontják a helyzetet a szűk cipők és a magas sarkak. A következmény fáradtság, égés, feszülés, bőrkeményedés, sőt deformáció, mint például harántsüllyedés, lúdtalp, túl magas lábfej vagy bütyök.

A csontok is formálhatók

Először kezdeti tünetként harántsüllyedés szokott jelentkezni. Ezt az okozza, hogy a teher nem a sarok közepére, hanem belső oldalára nehezedik. Ez a rendellenes állás már a gyerekeknél is gyakran megfigyelhető, és többnyire az alsó végtagok kisebb vagy nagyobb fokú x állásával is együtt jár. Szerencsére a spirálgimnasztikával visszanyerhetjük lábunk eredeti stabilitását és formáját. A speciális tornával még a csontozatot is befolyásolhatjuk, hiszen a csont is élő szövet, tehát alakítható. A rendellenes terhelés által okozott deformációt megfelelő tréninggel bizonyos mértékig korrigálni lehet. A lábtorna során megerősödnek a lábboltozatot fenntartó izmok és szalagok, melyek visszahúzzák a kis lábcsontokat eredeti, egészséges helyzetükbe.

Lelkünk és a lábunk

Dr. Christian Larsen szerint pszichikai tényezők is hatnak a lábfájdalmakra. Ha valaki elveszti lelki egyensúlyát, lábujjai szinte karomszerűen kezdenek el kapaszkodni. Így keletkezik a túl magas boltívű láb. Más esetben a gerinc túlterhelésében mutatkozik meg a pszichikai nyomás, s az illető elveszti egyenes tartását. A harmadik esetben éppen fordítva történik a dolog: kihúzza magát, szinte felmagasodik, hogy viselni tudja vállán a „súlyt”. Minden ember szobrászként alakítja saját testét. A különbség, hogy kalapács és véső helyett mozgással és öntudattal, vagy éppen annak hiányával dolgozik.

A mozgás és testtartási szokások plasztikusan és maradandóan formálják a testet – sőt a lelket is! – pozitív és negatív értelemben egyaránt. Larsen doktor meggyőződése szerint a túlterhelésből adódó számos károsodás és így az ezeket gyógyítani hivatott műtétek is elkerülhetők, ha valaki időben megtanulja a helyes mozgást. A spiráldinamikai felismerések nem csupán a gyógyításban, hanem a megelőzésben is hasznosíthatók. S ez nem csak a lábak mint a szervezet legfontosabb „lengéscsillapítói” szempontjából fontosak. Hiszen az a terhelés, amit a lábizomzat nem tud felfogni, a gerincre, a térdre és a csípőízületekre nehezedik – mégpedig gyakran romboló hatással.

Mit tehetünk még?

• Illóolajos lábfürdővel ellazíthatjuk és felfrissíthetjük megfáradt lábainkat.
• A talpmasszázs is segíti a fájdalmas, elgyötört lábakat megújulni.
• A fáradt lábakat polcoljuk fel, így a láb-, bokaduzzanatok előbb megszűnnek.
• Kényelmes, nem túl magas és nem túl alacsony (körülbelül 4–6 cm) sarkú cipőt viseljünk csak.
• Talpbetétet csak akkor hordjunk, ha sokat állunk egy helyben.
• Csak olyan cipőt vásároljunk, amelynek a talpa könnyen és rugalmasan hajlik, hogy ne szorítsa satuba a láb izmait, a felső rész tágassága pedig rugalmasan állítható.
• Járjunk nyáron a strandon vagy az udvaron minél többet mezítláb, hogy a lábizmokat tornáztassuk.
• Naponta végezzünk otthon is egyszerű lábtornát: lábujjhegyen, sarkon, láb (külső, belső) élén járást, az öregujjal görgessünk egy golyót ide-oda stb.
• Vegyünk esténként váltott lábfürdőt, hogy javuljon a lágy részek keringése.
• Naponta cseréljünk cipőt, de legalábbis két napnál tovább soha ne használjuk ugyanazt a lábbelit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.