Megszívták a békepipát

Az indián kaszinókban vágni lehet a füstöt

Kaliforniában szinte már csak az indián játékkaszinókban lehet dohányozni, de vizsgálat szerint az utcai levegőben mérhető füstnek a többszörösét kénytelen belélegezni, aki oda betéved. Az egészségügyi hatóságok számára is elgondolkoztató eredményeket a Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology közölte.

2010.04.07 08:21MTI

A szerencsejáték milliók szenvedélye. Az Egyesült Államokban végzett közvéleménykutatás szerint 2008-ban az amerikai felnőttek 25 százaléka látogatta a játéktermeket. Van is hova menni: Kaliforniában csaknem 60 kaszinó működik. Az USA államaiban már sok éve tilos a dohányzás minden nyilvános helyen: hivatalban, étteremben, üzletekben. Kivétel az őslakosság által üzemeltetett játékkaszinók sora, ahol bárki bármikor rágyújthat.

A Kaliforniában működő kaszinók 98 százalékában szabad dohányozni. Lynn Hildemann és munkacsoportja titokban egy éven keresztül végzett füstmérést hétköznap és hétvégén, délelőtt és éjszaka ezekben a kaszinókban. A műszerek 10-másodpercenként vettek környezetükből levegőmintát és a mérések 30-60 percig tartottak.

A dohányzást megengedő játékbarlangok levegőjében a füst koncentrációja átlagosan kilencszer volt magasabb, mint az amerikai utcák hatalmas autóforgalmú kereszteződéseiben. Az egészségügyi hatóságok által megengedett, maximális légszennyezettséget csak a kaszinók egytizede nem lépte túl. "Ráadásul a népesség különböző rétegeinek ilyen irányú érzékenysége különbözik" - mutatott rá Lynn Hidelmann. "Az is komoly gond, hogy a vendégek legtöbbször néhány órát töltenek a kaszinóban, de az ott dolgozók nyolc órát, vagy akár még annál is többet." A kaszinóba járókat néhány éve megkérdezve a közvéleménykutatók Dél-Kaliforniában 85 százalékban azt a választ kapták, hogy a füstmentes játékbarlang jobb volna, mint a jelenlegiek, ahol lehet dohányozni. A kutatók azt is leírták, hogy vannak vendégek, akik játék közben védőmaszkot viselnek.

Egyelőre viszont a kaszinók tulajdonosai ellenállnak minden egészségügyi próbálkozásnak, amelynek alapján a játéktermekben megtiltanák a dohányzást. Vannak ugyan olyan kaszinók is, ahol léteznek füstmentes játéktermek, de a vizsgálatot végzők tapasztalata szerint ott sehol nem lehetett minden olyan szerencsejátékkal próbálkozni, mint a füsttel teli termekben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.