Durva diebéteszjárvány

Minden tizedik kínai cukorbeteg

Kína diabéteszjárvánnyal néz szembe a növekvő arányú elhízás és a társadalom öregedése miatt - figyelmeztet egy csütörtökön megjelent tanulmány.

2010.03.25 12:20MTI

A The New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóiratban közzétett cikk becslése szerint 92 milliónál több férfi és nő él diabétesszel Kínában, a világ legnépesebb országában, ami azt jelenti, hogy csaknem minden tizedik felnőttet érint a betegség.

"Eredményeink azt mutatják, hogy a diabétesz járványszerű mértéket ért el az átlagos felnőtt lakosság körében Kínában"
- állapítja meg a jelentés, hozzátéve, hogy az esetek többsége ráadásul felfedezetlen marad.

A jelentés szerint további 148,2 millió ember számít "csaknem cukorbetegnek", ők a diabéteszt megelőző állapotban vannak, annak kezdeti tünetei jelentkeznek náluk. A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a jelenség a világ harmadik legnagyobb gazdaságának gyors ütemű növekedésével és változásával van összefüggésben. "A népesség öregedése, az urbanizáció, az étkezési szokások megváltozása, a csökkenő mértékű fizikai aktivitás, az egyre növekvő mértékű elhízás minden bizonnyal hozzájárult a gyors növekedéshez a diabétesz előfordulási arányában" - mutat rá a jelentés.

A kutatók a teljes népességet reprezentáló, 46 ezernél több, 20 év fölötti ember adatait elemezték. Kiderült, hogy a népesség 9,7 százaléka, mintegy 50 millió férfi és 42 millió nő él diabétesszel. A cukorbetegséghez közeli állapotban a népesség 15,5 százaléka, 76 millió férfi és 72 millió nő lehet Kínában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.