Felismeri az Alzheimer-kórt

A gépi diagnózis gyorsabb, jobb

Egyes agyi eltéréseket pontosabban állapít meg a számítógép a képalkotó eljárással készült felvételekből, mint az orvosok - jelzi brit kutatók tanulmánya.

2008.02.25 19:35MTI

Egy számítógépes program, mely az Alzheimer-kór felismerésére készült, 96 százalékos biztonsággal diagnosztizálta a betegséget az agyi MRI (mágneses rezonancia készülék) felvételekből. A hagyományos eljárás, mely az orvos képelemzéséből, vérvizsgálatból és a beteg kikérdezéséből áll, 85 százalékos pontossággal azonosította a kórt.

A University College London kutatóinak a Brain szaklapban megjelent tanulmánya szerint a számítógépes elemzés gyorsabb, pontosabb és olcsóbb az Alzheimer-kór megállapításában, miután megtanították a számítógépet a normál és a kóros állapot közti különbözőségekre. A módszer hasznos lehet az enyhébb memóriazavarral élő idős emberek rendszeres kontrolljánál, illetve a már diagnosztizált Alzheimer-kór előrehaladásának követésében.

Hosszabb távon a pácienseknél tapasztalható elváltozások pontosabb besorolását várjuk az új technikától - mondta Richard Frackowiak, a kutatás vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.