"Röhejes és botrányos összemosás"?

Orális szexel igyekszenek elriasztani a fiatalokat a dohányzástól a franciák

Tiltakozást váltott ki Franciaországban családvédelmi és feminista szervezetek részéről a Nem dohányzók jogai elnevezésű egyesület legújabb, szexuális tartalmú kampánya.

2010.02.23 16:06MTI

A felháborodást kiváltó plakátokon egy öltönyös nadrág előtt térdelő fiú, illetve egy másikon egy lány látható, szájában egy, a nadrágból kiálló cigarettával. A fiatalok fejét egy kéz kényszeríti arra, hogy szívják a cigarettát. Az orális szexre utaló pózokat ábrázoló plakátokon "A dohányzás a dohány rabszolgasága" felirat olvasható.

A Nem dohányzók jogainak célja a sokkolás volt, amely egyértelműen sikerült. A szórakozóhelyeken, bárokban, diszkókban hétfőn feltűnt plakátok azonnal tiltakozó reakciókat váltottak ki. "A dohányfüggőség és a szex összekeverése röhejes és botrányos összemosása a dolgoknak. Nyugtalanítónak találom, hogy egy ilyen fontos ügyben ennyire mélyre lehet süllyedni" - hangsúlyozta kedden a Le Parisien című fővárosi lapban Christiane Therry, a Franciaország Családjai nevű egyesület megbízott vezetője.

Christiane Ruel, egy gyermekvédelmi szervezet elnöke pedig azt a kérdést tette fel, hogy a plakát tervezője vajon gondolt-e a szexuális visszaélések áldozataira, amikor az ötlet az eszébe jutott. A feminista szervezetek elsősorban a szexszel való ijesztgetést kifogásolták: "Tudomásom szerint a felláció nem okoz rákot" - mondta Antoinette Fouque, a Mozgalom a nő felszabadításáért nevű egyesület elnöke. Florence Montreynaud feminista jogvédő szerint pedig "elviselhetetlen a kép az idős férfi kezével a kamaszok fején".

Az ötlet a dohányzásellenes szervezetek körében sem aratott osztatlan sikert. Bertrand Dautzenberg, a Dohányzás-megelőzési Francia Hivatal vezetője szerint a kampánnyal az a gond, hogy a felnőtteket sokkolja, a fiatalokat pedig nem ijeszti el a dohányzástól. A Nem dohányzók jogai szerint plakátjuk üzenete az, hogy a dohányzás alávetettség, pont ugyannyira, mint amennyire a felláció a kollektív tudatban.

"A cigarettától ma már nem félnek a fiatalok. Az emancipáció, a szabadság szimbólumának gondolják, pedig valódi függőséget és alávetettséget okoz. A szexet azért használtuk, hogy felhívjuk a figyelmüket. Ha pedig sokkolni kell, hát sokkoljuk őket!" - hangsúlyozta Gérard Audureau, a Nem dohányzók jogainak elnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.