Karatés Korogocho

Önvédelmi küzdősportot tanulnak a kenyai nagymamák

A küzdősport alapjait tanulják Korogocho idős asszonyai, hogy megvédjék magukat Kenya legveszélyesebb nyomornegyedében.

2010.02.16 15:26MTI

Sheila Kariuki kurzusát húszan látogatják, többségében hatvan-nyolcvan éves nők, de akad köztük száz éves is. "Bár a nagymamák nem igazán erejükről híresek, nem is ez a legfontosabb, hanem a technika a döntő" - magyarázza Kariuki.

A húszéves csoportvezető megtanítja nekik, hova üssenek, ha egy fiatal férfi megtámadná őket. A kurzus sztárja kétségkívül a száz év körüli Gladys Wanjiku, aki fáradhatatlanul püföli a homokzsákot. "Ha megtámad egy fickó, jól odavágok" - mondja kellő harciassággal. De nem csak ezért jár rendszeresen az órára. "Sokkal jobban érzem így magam, az edzés után szinte lebeg a testem" - állítja a sportos matróna.

Korogocho Kenya egyik legveszélyesebb nyomornegyede. Mintegy tizenöt kilométerre van Nairobitól, másfél négyzetkilométerén több mint százötvenezer ember zsúfolódik össze.

A lakosságot fiatal bandák tartják rettegésben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.