Jelentősen csökkenthető

Jó étkezés esetén ritkább a gyomorrák

Sok megfigyelés jelezte, hogy a mediterrán étrend csökkenti a szívinfarktus vagy a szélütés kockázatát, a legújabb tudományos adatok pedig azt igazolják, ez a táplálkozás a gyomorrák kockázatát is csökkenti. Spanyol kutatók tanulmányát az American Journal of Clinical Nutrition közölte.

2010.02.15 19:10MTI

A Földközi-tenger körül élő népek évezredek óta a környezetükben legkönnyebben elérhető élelmet fogyasztották. A mediterrán étrend azonban csak a II. világháború után vált fogalommá: Ancel Keys amerikai kutató figyelt fel az Olaszország déli részén szokásos étrendre és arra az összefüggésre, hogy ezen a vidéken kevés a szívroham.

Évtizedeken át vizsgálták a mediterrán országokban fogyasztott ételeket és azok jelentőségét a koszorúérbetegség kialakulásának késleltetésére. A szívet védő étrend lényegében sok zöldséget és gyümölcsöt, olívaolajat, sok halat, kevés vörös húst és mérsékelt vörösborfogyasztást jelent.

Carlos A. Gonzalez és munkatársai a gyomor rosszindulatú daganatos betegségeinek előfordulását tanulmányozták tíz európai országban. Az összegyűjtött adatok csaknem félmillió, 35-70 éves nő és férfi részletes étkezési adataira és egészségének alakulására vonatkoztak. A vizsgált személyek étrendjét annak összetétele, elkészítése szerint pontozták, attól függően, hogy az mennyire felelt meg a mediterrán konyhának. A megfigyelés kilenc évig tartott és ebben az időszakban a vizsgálati alanyok közül 449-nél diagnosztizáltak gyomorrákot.

A spanyol munkacsoport azt tanulmányozta, hogy volt-e valamilyen összefüggés a rosszindulatú daganat megjelenése és a mediterrán diéta között.

A statisztikai értékelés egyértelműen mutatta, hogy 33 százalékkal nagyobb esélye volt a gyomorrák kifejlődésére azoknak, akiknek étkezése a legnagyobb mértékben különbözött a mediterrán szokásoktól. A kutatók által 18 ponttal értékelt táplálkozási jellegzetességek alapján minden egyes pont, amely a mediterrán diétának megfelelt, öt százalékkal csökkentette a gyomorrák kockázatát. "Ez azt jelenti, hogy étkezési tanácsadással jelentősen csökkenthető ennek a daganatnak a veszélye" - mondotta a vizsgálat vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.