A folyékony kenyér áldásos hatása

A sör gazdag szilíciumforrás, segít megelőzni a csontritkulást

Egy új tanulmány szerint a sör gazdag szilíciumforrás, miáltal képes javítani a csontok denzitását, azaz sűrűségét.

2010.02.13 10:46medipress.hu

A Kaliforniai Egyetem Élelmiszertudományi és Élelmiszertechnológiai Intézetének munkatársai a sörgyártás technikája és a sör szilíciumtartalma közötti összefüggést vizsgálta. „Számos technológiai eljárást megvizsgáltunk, hogy kimutassuk, mitől függ a sör szilíciummennyisége” – magyarázza Charles Bamforth, a tanulmány vezető szerzője.

„A sörben a szilícium oldékony, ortoszilikát formában található meg. Az étrend szilíciumtartalma meghatározó szerepet tölt be a csont- és a kötőszövet fejlődésében.” Korábbi tanulmányok alapján felmerült, hogy a mérsékelt sörfogyasztás kedvező hatást fejteni ki a csontritkulásban, melynek során csökken a csontok tömege.

A kutatók megvizsgálták sörgyártásban felhasznált a nyersanyagokat, és arra a következtetésre jutottak, hogy a sörfőzés során az árparostból képződő malátában a különböző eljárások során csak csekély mértékben változik a szilíciummennyiség. Ennek oka, hogy az árpában lévő szilícium alapvetően jól tűri a hőhatást. Ezzel szemben a más termékek előállítása során (pl. csokoládé, fekete maláta) csökken a szilícium mennyisége.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.