Jobb a rocknemzedék hallása, mint szüleiké

Hiába óvták őket a hangos rockzenétől apuék: a fülük élesebb, mint valaha!

Évek óta egyre kevesebb a hallási probléma a 45 és 75 év közötti korosztályban minden korábbi figyelmeztetés ellenére, amely a hangos rockzenétől óvta ezt a nemzedéket - állapította meg egy amerikai tanulmány.

2010.01.27 15:36MTI

"Kisebb az esélyem, hogy halláskárosodásom lesz 70 éves koromra, mint nagyanyámnak volt 70 évesen" - mondta Karen Cruickshanks, a Wisconsin-Madison Egyetem munkatársa, a tanulmány szerzője. Cruickshanks és kollégái 5300, 45 év fölötti ember hallási tesztjének eredményeit elemezték.

A teszteket 1993 és 2008 között végezték el, sok résztvevőnél ötéves ismétlődéssel. A kutatók megállapították, hogy az 1930 és 1934 között született férfiak 58 százalékának volt gondja a hallásával egy adott életkorban, az 1935 és 1940 között születettek 50 százalékának, az 1945 és 1949 között születettek közül pedig 36 százaléknak ugyanabban az életkorban.

A férfiaknál adott korcsoportokra vonatkoztatva ötévente 13 százalékkal kevesebb hallásprobléma jelentkezett, a nőknél ugyanilyen időközönként 6 százalékkal kevesebb.

Az American Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint mindazonáltal a hangos zenehallgatásra vonatkozó figyelmeztetést érdemes komolyan venni, mert hosszabb távon halláskárosodást okozhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.