A vírus teljesen behatol az agyba

Agydaganat ellen vírusokkal

A Yale Egyetem orvosi karának kutatói nemrég felfedezték, hogy egy speciális vírus segítségével az agy daganatai az egészséges idegsejtek károsítása nélkül is elpusztíthatóak.

2008.02.21 11:46medipress.hu

Dr. Anthony van den Pol munkatársaival egereken végzett kísérletei során felfedezte, hogy egy speciálisan átalakított vírus segítségével olyan gének aktiválhatók a megfertőzött, daganatosan átalakult sejtekben, mely a sejt és így a daganat pusztulását okozza. Megállapították, hogy mindeközben az egészséges sejtek teljesen épek maradtak.

„A kutatás talán legfontosabb megállapítása az, hogy a vírus teljes mértékben képes az agyba behatolni és ott még azokat a daganatsejteket is eléri, melyek eltávolodtak az eredeti góctól. Abból kiindulva, hogy a vírusok általában ugyanúgy viselkednek az emberekben is, mint a rágcsálókban, a módszer egy igen hatékony lehetőséget biztosíthat majd az eddigi kezelésekre nagy ellenállást mutató daganatokkal szemben.” – magyarázta Dr. Harald Sontheimer, az Alabama Egyetem kutatója. A kutatók az emberekben és egerekben is gyakori agydaganatokból származó daganatsejteket ültettek be immunrendszer nélküli egerekbe és később injekció segítségével juttatták be az állatokba a vírust, mely egy fluoreszkáló fehérjét is tartalmazott.

Egy másik színben fluoreszkáló fehérjével megjelölt daganatsejtek az állatok agyában jól látható telepeket hoztak létre. A vírus beadását követően azonban három nap alatt a daganatsejtek gyakorlatilag teljesen eltűntek és csak a vírusban található fluoreszkáló fehérje látszódott a mikroszkópban. Szövettani elemzések során sikerült bizonyítaniuk, hogy az egér egészséges idegsejtjeit, valamint a beültetett emberi eredetű egészséges idegsejteket nem támadta meg a vírus, mivel ezek nem tartalmazták a vírusra utaló fluoreszcens fehérjét.

„Kísérleteink azt mutatták, hogy a vírus még a tüdőben vagy az emlőben keletkezett, és az agyba áttétet adott daganatokat is elpusztította nem csak az agyban, hanem az egész szervezetben. Fontos azonban további vizsgálatok segítségével a lehetséges veszélyeket és szövődményeket is felmérni, mivel nem elképzelhetetlen, hogy a vírus egészséges idegsejteket fertőzzön meg, vagy a fertőzés kapcsán káros hatású legyen. Ötleteink már vannak, de ezeket kísérletileg is igazolni kell.” – hangsúlyozta Dr. van den Pol.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.