Miért tesz jót beolvasni a főnöknek?

Stresszoldó hatása van, ha kiereszted a gőzt a főnöknél

Aki olykor-olykor kiereszti a gőzt a főnöke előtt, nem csak az egészégével, hanem az egész vállalattal jót tesz.

2010.01.15 15:25MTI

Egy brit kutatás szerint ugyanis stresszoldó hatása van, sőt betegségek kialakulását is megakadályozhatja, ha az alkalmazottak gyakorta megmondják véleményüket a felettesüknek. A visszajelzések a menedzserek hasznára is válhatnak, azok alapján ugyanis javíthatnak a vállalat vezetési gyakorlatán - derült ki a Brit Pszichológiai Társaság Brightonban rendezett konferenciáján bemutatott tanulmányból, amelyet a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de) ismertetett.
A kutatók 150 menedzsert vizsgáltak.

Az egyik csoport tagjai rendszeres visszajelzéseket kaptak vezetői képességeikről a mintegy 500 alkalmazott részéről, a másik csoporthoz tartozók nem. Azok a főnökök, akiket szembesítettek munkájukkal, hajlamosnak mutatkoztak többet tenni az irányítás színvonalának növelésére - szűrték le a kutatók. Ezen kívül az alkalmazottaknak is jót tett, hogy elmondhatták kritikai észrevételeiket.

A kutatást vezető Emma Donaldson-Feilder a konferencián hangsúlyozta, hogy a stressz következményei a legkülönbözőbb formákban megnyilvánulhatnak: vannak pszichés (depresszió, szorongások) és testi tünetei (magas vérnyomás). A stressz miatt az alkalmazottak gyakran kerülik is munkahelyüket, ami aztán további nyomást gyakorol a bent maradottakra.

A kutatók ezért azt tanácsolják, hogy a vezetők rendszeresen igényeljék az alkalmazottak visszajelzéseit. Jelenleg egy olyan űrlap megalkotásán dolgoznak, amelyeken a beosztottak értékelhetik majd főnökeiket, sőt útmutatót is kifejlesztenek a menedzserek számára. Az anyag rövidesen rendelkezésre fog állni az interneten.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.