KRESZ vizsga gépbabával

Kínai baba buktatja meg az EÜ vizsgán a hallgatókat

Gépre kötött kínai baba szórja a próbálkozókat a KRESZ Egészségügyi Vizsgáján. Nem elég már, ha sikerül lélegeztetni, ugyanis néhány újdonság található az eddig megszokott feladatok között. Cél, hogy aki felkészületlenül vág neki, azt keserű meglepetések érhessék.

2010.01.15 13:40medipress.hu

Az újdonság erejével hat

Az eddig ismert műanyag baba helyett most egy új, még élethűebb bábút mutattak be. A mesterséges lélegeztetés már régóta kötelező tétel, ám a mellkas kompresszió csak most lett bevezetve. Műszer jelzi a befújt levegő mennyiségét, tehát tévedni, bliccelni semmiképp sem lehet. Ugyanez vonatkozik a mellkas kompresszióra: a bábú hangjelzéséből azonnal kiderül, jól végezték-e a műveletet.

Részben, vagy egyáltalán nem változott

Továbbra is számon kérhetőek a régi feladatok. Kötelezően húzandó az A és B tétel, melyek a hivatalos tankönyvre alapoz. Ilyenből több mint 70 van. Ezen kívül sérülést kell ellátni, valamint a jól ismert stabil oldalfekvést bemutatni. Utóbbinál csupán annyi változás állt be, hogy már nem csak egyféleképpen hajtható végre, hanem egy új módszer is létezik, melyek közül a vizsgázó választhat.

Könnyebb vagy nehezebb

Az újdonságok bevezetésével eleinte jóval több volt a bukás – mondta el Tomaidisz Sofia, a Vöröskereszt ügyfélszolgálati munkatársa –, de ezt mostanra már behozták. Arra is van lehetőség, hogy ingyenes képzésen vehessenek részt az újonnan vizsgázók, melynek keretében kifejezetten ezeket az újdonságokat mutatják be a tanfolyam vezetői.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.