Vigyázat! Kullancsinvázió

Idén is korán kelnek a kullancsok

Az idei tél is meglehetősen enyhén alakult, ezért a megszokottnál hamarabb megkezdődhet a kullancsinvázió. Éremes már az erdei iskolák és osztálykirándulások szezonja előtt felkészülni.

2008.02.20 18:19mozgasvilag.hu

Nem csak a természetben, de a nagyvárosok melletti játszótereken is találkozhatunk a számos betegséget hordozó apró kullancsokkal. A Lyme-kóron és a kullancs-encephalitisz mellett a Tularemiát, a Francisellát és a Rickettisa baktériumot is terjeszthetik. A legfontosabb védekezési mód a három részből álló oltási sorozat. 

Fontos, hogy ezt helyesen alkalmazzuk: a két első oltást 14-28 nap különbséggel kell beadatni, majd 5-9 hónapra rá a harmadik, amlékeztető vakcina következik. Ez utóbbit szokták elfelejteni a szülők, ezért tanácsos az oltáskor kapott kis zöld kártyán ellenőrizni a időpontokat. A gyermekek számára háromévente ajánlott egy "emlékeztető-oltást" is beadatni. Az oltás mellett minden kirándulás alkalmával figyeljünk a megfelelő öltözködésre! Megfelelően zárt ruházatban megakadályozható a kullancsok támadása.
 
Hosszú nadrág és rendesen felhúzott hosszú zokni ajánlatos, pláne a fűben szaladgáló gyermekeknél. Hamarosan megfelelő lesz az időjárás akár a családi- vagy az iskolai kirándulásokra, de ne felejtsük el megtenni a kellő óvintézkedéseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.