Ha túl nagy a kanál...

A kanál mérete is számít a gyógyszerek adagolásánál

Az Annals of Internal Medicine folyóirat legfrissebb kiadásában megjelent egyik tanulmány bemutatja az étkezéshez használt kanalakkal történő gyógyszerbevétel veszélyeit.

2010.01.11 19:08medipress.hu

Dr. Brian Wansink, a Cornell Egyetem Élelmiszerlaboratóriumának igazgatója munkatársaival azt vizsgálta, hogy a különböző méretű teáskanalak mekkora eltérést jelentenek a gyógyszer mennyisége szempontjából. Kiderült, hogy a 195 beteg átlagban 8 százalékkal kevesebb vagy 12 százalékkal több gyógyszert mért ki magának.

Bár a 12 százalék nem hangzik soknak, ha négy-nyolc óránként vesszük be a gyógyszert négy napig, a mennyiség már valóban jelentőssé válik, sőt akár hatástalan vagy veszélyes is lehet” – mondta el Wansink. „Közepes méretű teáskanál esetén jellemzően kevesebbet adagolunk, míg nagyobb kanalak esetében épp fordított a helyzet.

Ugyanez a jelenség észlelhető a kisebb tányérok és a magasabb poharak esetében is. Mivel becslőképességünk közel sem olyan pontos, mint gondolnánk, ha gyermekünknek kell gyógyszert adagolnunk, hagyatkozzunk inkább egy mérőkanálra, fecskendőre vagy mérőedényre, javasolják a szakemberek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.