Az izomszakadás és bokaficam is lehet veszélyes...

Ártalmatlan apró sérülések? - Trombózist is okozhatnak!

A Belgyógyászati Archívum című amerikai folyóiratban nemrég megjelent egy tanulmány, amely szerint még a szokványos, kisebb lábsérülések, például az izomszakadás és a bokaficam is növelhetik a vénás trombózis veszélyét.

2008.02.20 14:35ideal.hu

A Belgyógyászati Archívum című amerikai folyóiratban nemrég megjelent egy tanulmány, amely szerint még a szokványos, kisebb lábsérülések, például az izomszakadás és a bokaficam is növelhetik a vénás trombózis veszélyét.

A súlyosabb, műtéttel vagy gipszeléssel orvosolható sérülésekről, illetve azokról, amelyek mozdulatlanságra kárhoztatják az embereket, régóta tudják, hogy vérrögök kialakulásához vezethetnek a vénákban.

A mostani, nagyobb lélegzetű felmérést a Leideni Egyetem Orvosi Központjának munkatársai végezték el, olyan páciensek bevonásával, akiket 1999 és 2004 között holland antikoagulációs klinikákon kezeltek. Az alanyoknál már kialakult mélyvénás trombózis vagy annak veszélyesebb szövődménye, a tüdőembólia.

A 2471 páciens és a 3534 kontrollszemély kérdőíveket töltött ki a közelmúltban szerzett sérüléseiről, családi előzményeiről és demográfiai adatairól. A DNS-analízis érdekében vér- és nyálmintát is vettek tőlük.

A trombózisos és embóliás betegeknek 11,7%-a szerzett kisebb lábsérülést a trombózis felfedezése előtt 1–4 héttel. Ez az arány a kontrollcsoportban 4,4% volt. Csak a lábsérüléseknél mutattak ki statisztikailag jelentős különbséget. Legtöbbször a térd ínszalagszakadásáról, térd- és bokaficamról és a térd folyadékállományával kapcsolatos sérülésekről volt szó.

A komolyabb lábsérülésen átesettek, illetve azok, akiknek családjában előfordult mélyvénás trombózis, esetleg genetikai hajlamot hordoztak, 12-szer nagyobb volt a kockázat, mint a kontrollcsoportban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.