Az aszpirin jó

A terhesség alatt szedett aszpirin jótékony hatással lehet a koraszülöttekre

Egy kutatás eredményei szerint azok a gyerekek, akinek anyja a terhesség alatt a koraszülés veszélye miatt kis dózisú aszpirint szedett, ötéves korukban némileg kevesebb magatartási rendellenességet mutathatnak.

2010.01.04 14:28medipress.hu

A vizsgálat során francia kutatók 656 olyan gyermek adatait elemezték, akik a 33. terhességi hét előtt születtek. A kismamák mintegy 21%-a szedett aszpirint a terhesség alatt. Egyes esetekben ugyanis alacsony dózisú aszpirint adnak azoknak az anyáknak, akiknél fennáll az elégtelen magzati növekedés vagy a preeclampsia veszélye, magyarázza dr. Ashley Roman, a New York-i Egyetem Langone Medical Center szülész-nőgyógyász docense, aki nem vett részt a kutatásban.

Ötéves korban azoknál a gyerekeknél, akiknek anyja a terhesség alatt aszpirint szedett, némileg ritkábban fordultak elő magatartás-problémák, de a különbség nem volt statisztikailag szignifikáns. A másik lényeges eredmény, hogy ezek a gyermekek nem mutattak magasabb halandóságot vagy nagyobb esélyt az agykárosodásra. A terhesség során szedett aszpirinnal kapcsolatos legfőbb félelem ugyanis az, hogy véralvadásgátló hatása révén növeli az agyvérzés kockázatát az egyébként is veszélyeztetett koraszülötteknél.

„Azért jelentős ez a tanulmány, mert mind az orvost, mind a szülőket megnyugtatja, hogy nemcsak méhen belül, de születés után sem jelent kockázatot az alacsony dózisú aszpirin
” – mondta Roman. Dr. Michael Katz, a March of Dimes Alapítvány kutatási és globális programokkal megbízott alelnöke, aki szerint bár érdekesek az eredmények, még korai lenne bármilyen következtetést levonni. A cikkben említett „magatartásproblémák” értelmezése is nehéz, hiszen egészen különféle zavarokat is felölelhetnek, amelyek hátterében mind-mind különböző okokat kereshetünk.

Nehéz elképzelni, hogy egyetlen gyógyszerrel megelőzhetőek lennének egészen különböző eredetű viselkedészavarok” – mondta Katz. Ennek ellenére úgy véli, érdemes folytatni a kutatást, hiszen a koraszülötteknél bármilyen kis segítség is rengeteget jelenthet. A kutatás eredményei a Pediatrics c. folyóirat januári online kiadásában lesznek olvashatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.