Gyors és hatékony influenza vizsgálat

Gyors vizsgálat, mellyel meg lehet különböztetni az influenza vírus egyes alfajait

Egy gyors és automatikus rendszert fejlesztettek ki kutatók nemrég, melynek segítségével meg lehet különböztetni az influenza vírus egyes alfajait.

2010.01.04 10:37medipress.hu

A Wisconsini Orvosi Egyetem, a Gyermekegészségügyi Kutatóintézet és a Wisconsini Gyermekkórház kutatói fejlesztették ki az új eljárást, amelyek segítségével az egyes influenzavírusokat gyorsan s hatékonyan tudják egymástól megkülönböztetni.

Egy ilyen időszakban, amikor az influenzavírus által okozott járványok mindennaposak, kulcsfontosságú, hogy megfelelő információk alapján megfelelő közegészségügyi döntéseket lehessen meghozni, például a H1N1-el kapcsolatosan. Az influenzavírus-altípusok differenciálását általában két módszerrel végzik: az egyik az úgynevezett valós idejű reverz transzkriptáz polimeráz láncreakció (real-time RT-PCR), amely pontos, és megbízható eredményt ad, de a technikai előkészítéshez, illetve magához a vizsgálathoz jóval hosszabb időre van szükség, mint a megbízhatatlanabb, de sokkal rövidebb idő alatt elvégezhető úgynevezett gyorstesztekhez.

A Dr. Kelly J. Henrickson által vezetett kutatócsoport most egy olyan eljárást fejlesztett ki, amely kombinálja a két eljárás előnyeit. A félig, illetve teljesen automatikus real-time RT-PCR teszt képes az influenza A, B illetve a légző- és keringési rendszereket megtámadó úgynevezett RSV vírus elkülönítésére. Az eljárással kimutatható az emberi illetve a sertésben terjedő H1N1, a H3N2, és mindezeket képes elkülöníteni az A és B típusoktól is. Ráadásul a rendszer igen nagy mennyiségű minta igen gyors elemzésére alkalmas, így jentős mennyiségű technikai és kiértékelési idő takarítható meg.

A Beck et al cikke, mely az eredményeket mutatja be kiemeli, hogy mennyire fontos napjainkban egy gyors, hatékony, megbízható, és a megfelelő vírusokra specifikus vizsgálati módszer, amely a klinikai laborok, és a közegészségügyi szakemberek rendelkezésére áll.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.