Izzaszt, salaktalanít, fogyaszt

Mire jó a szauna?

A szaunázás kellemes kiegészítője a méregtelenítésnek, jó levezetése egy nehéz napnak. Csináld okosan, hogy valóban hatékony legyen!

2010.02.19 17:44femina.hu

Mi az a szauna? 

A  szauna egy olyan helyiség, melyet magas hőfokra felfűtenek, hogy benne az emberek kikapcsolódás céljából izzadhassanak. Sokszor a forró kövekre öntött – olykor illatosított – víz által a vízgőz és a mosakodás is hozzátartozik. 

Egy kis történelem 

A szaunát az északi népek már több ezer évvel ezelőtt is ismerték és használták. Eredetileg fürdésre és melegedésre hozták létre, de a magas hőfok miatti tisztaság lehetővé tette a betegek ápolását, sőt, sokszor még a higiénikus szülést is. A vidéken járó idegenek felé a legnagyobb megtiszteltetés az volt, ha bevezették egy-egy ilyen 90-100 fokos kis helyiségbe, és megengedték neki, hogy meztelenre vetkőzzön, majd fűzfavesszővel jól meg is csapkodták. 

De miért ilyen jó? 

Bár eredetileg mosakodásra találták ki, időközben az egészséges életmód és a kikapcsolódás egyik nélkülözhetetlen eszközévé vált. 

- Javítja a vérkeringést, és edzi a szívet. Éppen ezért kell nagyon vigyázniuk azoknak, akik valamilyen vérkeringési vagy szívproblémában szenvednek, hiszen az igénybevétel túl nagy is lehet számukra. 

- Erősíti az immunrendszert, ami a magas hőfoknak köszönhetően szaunázás alatt legyengül, ez pedig hosszútávon trenírozó hatással van rá. Tudni kell azonban, hogy amíg szaunázol, addig védekező rendszered nem olyan erős, tehát fokozottan ki vagy téve a különböző fertőzéseknek.  Ezért kell a szaunába mindig saját papuccsal és törölközővel belépni. Különös tekintettel azokra a szaunákra, ahová csak meztelenül mehetsz be. 

- A magas hőfoknak köszönhetően izzaszt, tehát elősegíti a méreganyagok természetes úton történő távozását, és oldja a stresszt. 

- Remek módszer az álmosság elűzésére, az izomláz elmulasztására, bemelegítésre és a bőr puhává varázsolására.


A szauna típusai

Normál, finn szauna

 Hazánkban a legtöbb uszodában ezt a szauna-típust találod, de most már egyre gyakoribb magánlakásokban, illetve újépítésű társasházakban is. Általában fával burkolják belülről, és eredetileg fával is fűtik, de ezt már sokszor felváltják az elektromos készülékek. Ha szaunázni mész, akkor mindenképpen tisztában kell lenned vérnyomásod értékével, ha ugyanis túl magas, akkor a szauna nem ajánlott. 

Szívbetegeknek mindenképpen konzultálniuk kell orvosukkal, hiszen a hirtelen hőmérséklet-váltakozás nagyon megerőlteti a szívet. Érdemes magaddal vinni egy luffa szivacsot, és a szaunában alaposan átdörzsölni magad, így megszabadulhatsz minden elhalt hámsejttől, és a méregtelenítés is nagyobb hatásfokon működik. 

Füstszauna 

Füstszaunát hazánkban nemigen találni, de a finneknél még mindig sokat használják. Semmivel nem egészségesebb, mint a hagyományos szauna, de hangulata mindenképpen különleges. A szaunán belül egy kályha található, melybe fával fűtenek be. Az így képződő füst az ajtón keresztül távozik. A füstmérgezés veszélye miatt fokozott figyelmet igényel. 

Infraszauna 

Az infraszaunában az elektromos vagy fával történő fűtést infra-sugarakkal váltják fel, belülről melegítve a testet. A sugarak mélyen behatolnak a szervezetbe, és belülről-kifelé felmelegítik azt. Az erek kitágulnak, folyamatossá téve a vérkeringést, felgyorsul az anyagcsere, növekszik a szervezet ellenálló képessége. A felesleges és káros anyagok a verítékkel együtt távoznak a felgyorsult vérkeringésnek és anyagcserének köszönhetően.


Az infraszauna előnyei 

- A benti hőmérséklet alacsonyabb, így kellemesebb a bent tartózkodás, és kevésbé gyakorlottak is szívesebben használják. 

- 30 perces használata alatt 900 kalóriát égethetsz. A hagyományos szaunához képest jobban formálja az alakot, az izomzat lazításában hatékonyabb, a nyirokfolyadék intenzív keringetésével jobban serkent. Emiatt fogyókúra szempontjából is hasznosabb. 

- Az izzadás mennyisége háromszorosa a hagyományos szaunáénak, hússzoros-hatvanszoros méregtelenítő potenciállal rendelkezik, és háromszor-hétszer nagyobb mennyiségű nem vízjellegű összetevő található a kiizzadt verejtékben.


Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.