Reptér = légszennyezettség

A kisebb repülőterek károsak lehetnek az egészségünkre

Egy kaliforniai kutatás eredményei szerint a kisebb reptereken nagyobb a légszennyezés.

2009.12.15 16:42medipress.hu

A kisebb, helyi repterek száma az Egyesült Államokban nem kevés, és az ezeken le- és felszálló gépek hajtóműveiből származó szennyező részecskék a közelben élők egészségi állapotát hátrányosan befolyásolhatják. A nagy repterekkel kapcsolatban ez a tény már régóta ismert, a kisebb, helyi repülőterekkel összefüggésben még nem készült tanulmány a környezeti és egészségügyi hatásokról.

A Kaliforniai Egyetem kutatói most megvizsgálták, mégis milyen hatással bírnak ezek a kicsi, ártalmatlannak tűnő regionális légikikötők a környezetükben élőkre. Az eredményeik megdöbbentőek voltak. A nagy repülőterek forgalmához nem mérhető járatszámmal dolgozó kisebb repterek ugyanis a mérések szerint nagyobb légszennyező hatással bírnak, mint az autópályák.

A kutatók a kaliforniai Santa Monica Repülőtér környezetében mérték a levegőben található, ún. ultrafinom molekulák mennyiségét – ezek a hajszál átmérőjénél 1500-szor kisebb részecskék a tudósok szerint erősen toxikus hatással is bírnak.

A mérések azt mutatták, hogy ezeknek a molekuláknak a mennyisége a levegőben akár tízszeresre emelkedett koncentrációban is megtalálható volt a repülőtér közelében.

A kutatók szerint az hiú ábránd, hogy a már létező repterek esetében a szennyezőanyag kibocsátás jelentősen csökkenthető volna, azonban az újabb repterek létesítésekor mindenképpen érdemes volna figyelembe venni, hogy a legközelebbi lakott terület egy bizonyos méretű pufferzónán túl legyen a reptérhez viszonyítva – ezzel a helyi lakosokra leselkedő egészségügyi kockázat csökkenthető volna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.